INVESTITOR U KRŠ-PAĐENE

Hercegovački krak 'afere vjetroelektrane': U Mostaru privedeni Milenko Bašić i Dragan Stipić zbog mita Josipi Rimac i ekipi

24.06.2020 u 13:18

Bionic
Reading

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Mostaru priveli dvije osobe za kojima je bila raspisana međunarodna tjeralica Interpola.

Iz SIPA-e nisu priopćili incijale osumnjičenih, no Oslobođenje doznaje da su privedeni Dragan Stipić, direktor Lagera te vlasnik te tvrtke Milenko Bašić.

"Nadležni organi Republike Hrvatske raspisali su za navedenim osobama međunarodnu tjeralicu putem NCB Interpola Zagreb radi lišenja slobode i izručenja u Republiku Hrvatsku zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo davanje mita za trgovanje uticajem.

Navedeno krivično djelo počinjeno je u periodu od 1.1.2019. do 29.5.2020. godine na području Republike Hrvatske u Zagrebu. Osobe lišene slobode trenutno se nalaze u prostorijama SIPA-e i nad njima je u toku kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predate u dalju nadležnost Sudu Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz SIPA-e.

Hrvatska policija je podsjećamo, krajem svibnja izvela veliku akciju na području Zagreba, Splita, Knina i Gračaca te privela niz državnih dužnosnika zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminala s obilježjima korupcije, davanja i primanja mita.

Među privedenim su tada bili predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, državna tajnica u Ministarstvu uprave i bivša dugogodišnja HDZ-ova gradonačelnica Knina Josipa Rimac, pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac, HDZ-ova načelnica Općine Gračac Nataša Turbić, voditelj ispostave Hrvatskih šuma u Splitu Ivan Melvan, te Ružica Njavro (HDZ), tajnica kabineta ministra poljoprivrede.

Zbog sumnje u nergularnosti oko gradnje vjetroelektrana na području Knina i Gračaca, raspisana tjeralica za Milenkom Bašićem, poduzetnik iz Posušja, vlasnikom tvrtki C.E.M.P. i Lager, investitorom u najveću vjetroelektranu Krš-Pađene.