PORUKA ZA DAN ŽIVOTA

HBK poziva obitelji na udomljavanje potrebite djece i starijih osoba

05.02.2021 u 12:16

Bionic
Reading

Vijeće Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za život i obitelj u Poruci za Dan života poziva obitelji da se, putem instituta udomiteljstva, odluče dati dom djeci i odraslim osobama iskazujući tako na konkretan način vjerodostojnu kršćansku ljubav i solidarnost.

Predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj mons. Mate Uzinić ističe kako je udomiteljstvo u odnosu na smještaj u ustanovi, prepoznato kao prirodnije i humanije, jer se temelji na načelima obiteljskog okruženja, održivosti socijalnih veza i uključenosti samih korisnika.

Uz to, udomiteljska obitelj korisnika prihvaća kao svojega člana, a korisnik dobiva osjećaj pripadnosti obitelji, napominje Uzinić i dodaje kako su po kršćani po krštenju dužni ljubiti svoga bližnjega i velikodušno mu služiti.

Stoga svaki kršćanin, ističe biskup, ako i nema poziv na udomiteljstvo, pozvan je pružati potporu udomiteljima i stvarati uvjete kako bi se što veći broj kršćanskih supružnika odlučio postati udomiteljima, a osobito u krajevima gdje udomiteljstvo nije zaživjelo. Veliku ulogu u tome mogle bi odigrati župne zajednice, dodao je.

Pri tome se uvijek, poručio je, valja držati načela definiranih Zakonom o udomiteljstvu, prije svega načelom najboljeg interesa korisnika, a odmah zatim načelima ravnopravnosti u obiteljskom okruženju, održivosti socijalnih veza, uključenosti korisnika i zabrane diskriminacije.

Naglasio je kako je od presudne važnosti da odluke koje se donose u vezi s udomljavanjem budu isključivo u najboljem interesu djece i starijih osoba. Ne smije dogoditi da te odluke budu uvjetovane drugim interesima ili ideologijama koje korisnike mogu dovesti u situaciju društvene izolacije i potencijalne diskriminacije, poručio je.

Djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi potrebno toplo i ljubavlju prožeto obiteljsko gnijezdo koje svoju najzdraviju jezgru ima u skladnom braku muškarca i žene, napomenuo je i dodao kako je jednako tako toplina doma potrebna osobama s invaliditetom i starijim osobama bez odgovarajuće skrbi koje su često osamljene, marginalizirane i prepuštene samima sebi, a nerijetko postaju i žrtvama različitih oblika nasilja.

Podsjetio na nedavno očitovanu ljubav i solidarnost ljudi koji su svoj dom dali stradalnicima s potresom pogođenih područja, ustupajući im stanove i apartmane ili donirajući kamp-kućice i stambene kontejnere.

Tako su na neki način postali dionici udomiteljstva, zapisana u srcu čovjeka koji uviđa nevolju bližnjega, napomenuo je dodavši kako se još jednom potvrdilo da Hrvatska ima veliko srce i da je velika nevolja ujedinjuje.