saborska rasprava

Zekanoviću problematično udomljavanje od strane istospolnih parova, Borić mu odgovorila da djeca žele da ih 'usvoji žirafa' umjesto da ostanu u domu

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 15.10.2020 15:50
  • Objavljeno 15.10.2020 u 15:50
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski klubovi suglasili su se u četvrtak s pravobraniteljicom za djecu Helencom Pirnat Dragičević da nam je potrebna učinkovitija zaštita djece, no njenom Izvješću o radu u 2019., predstavljenom u Hrvatskom saboru, dali su različitu ocjenu.

Pravobraniteljica za djecu je nedovoljno radila ono što je trebala, petljala se u ono što nije trebala, ocijenio je Nino Raspudić i najavio da Most neće podržati Izvješće.

Smatra kako postoji raskorak između onoga što se dobilo Izvješćem, „opis stanja uz puno statističkih podataka“ s veličinom Ureda od 22 zaposlenik i proračunom od 5, 6 milijuna kuna. Drži da Uredu nedostaje stručnjak za digitalno okružje u kojem se odvija velik dio života naše djece.

Hoćemo li zabraniti Marulića i Bacha

 Raspudić se osvrnuo  na pravobraniteljičinu izjavu kako je neprihvatljivo da se vjerski sadržaji u nekim  školama prakticiraju i izvan vjeronauka, pitajući hoćemo li slijedom toga, zabraniti oca hrvatske književnosti Marka Marulića, jer je njegova Judita biblijski motiv; što ćemo s Bachovom misom, šibenskom katedralom, smije li se djetetu koje ne ide na vjeronauk to pokazati?

 I Domovinski pokret najavljuje da Izvješće pravobranitečljice za djecu za 2019, neće dobiti njegovu podršku.

 Suverenist Hrvoje Zekanković (HS) pravobraniteljici Pirnat Dragičević predbacuje da u Izvješću nema ni riječi o glavnom problemu države – demografskoj katastrofi. Prozvao ju je i da se „pravi da ne vidi“ nelogičnosti u slučaju udomljavanja djece homoseksualnog para.

 Gdje su nam kriteriji, može li sutra čovjek i magarac udomiti dijete, zašto dvoje kolega zastupnika, neovisno o seksualnom određenju ne bi udomilo dijete ili ekipa koja subotom pije piće na zidiću, pitao je Zekanović.

Djeca u domovima žele da ih "usvoji žirafa"

 Rada Borić (ZLK) uzvratila je Zekanoviću kako su djeca koja su živjela u domovima, izrazila želju da ih „usvoji žirafa“, umjesto da ostanu u domu. Borić tvrdi kako nema istraživanja koje bi pokazalo da djeca odgojena kod istospolnih  parova pokazuju druge sklonosti.

 Marijana Puljak (Pametno) kaže da se u slučaju koji spominje Zekanović, iz vida izgubilo najvažnije, a to su djeca kojima treba ljubav. Smatra kako je puno problema u sustavu udomiteljstva, pa bi svima koji to žele, trebalo omogućiti da postanu udomitelji, neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji.

 Pravobraniteljičin rad dobio je pohvale drugih klubova, a Dragana Jeckov (SDSS) njeno Izvješće vidi kao koristan alat za one koji se brinu za prava djece.

 Brojka od 1741 nove prijave govori o veličini problema i kako ne možemo biti zadovoljni stanjem dječjih prava, svi imamo obvezu zabrinuti se, jer ovo je prvoklasno domoljubno potanje, tiče se naše djece i njihove budućnosti, kaže Jeckov i ističe kako pravobraniteljica za djecu mora ostati samostalna institucija.

 Natalija Martinčević (Reformisti) izražava bojazan da bi situacija, koja lani nije bila nimalo ohrabrujuća, ove godine mogla biti još lošija, s obzirom na štrajk,  koronu, potres u Zagrebu. Pokazat će se da nismo uspostavili dovoljno dobar sustav da bi zaštitili djecu, prognozirala je, poručujući da posebno zabrinjava problem neučinkovitosti institucija, konkretno pravosuđa.

 SDP-ova Andreja Marić (SDP) upozorava na nedopustivo slabu prihvaćenost pravobraniteljičinih prijedloga, od 132 samo je 12 prihvaćeno, 96 nije; Zašto? - upitala je.

 Veljko Kajtazi (Klub nacionalnih manjina) upozorio je na nezavidan standard života romske djece. Pozvao je da im se osigura veća dostupnost predškolskog odgoja, kako ih se u školi, zbog nepoznavanja hrvatskog jezika, ne bi  izdvajalo u posebne razrede. Naveo je i kako je bilo slučajeva da su prosvjetni djelatnici romsku djecu nazivali Ciganima, a neke i fizički kažnjavali.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!