DOGOVOR S RICHARDOM HOLBROOKEOM

Haški sud odbacio Karadžićev zahtjev za imunitet

07.04.2009 u 19:14

Bionic
Reading

Prizivno vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) odbacilo je zahtjev Radovana Karadžića za imunitet od sudskog progona zbog dogovora koji je postigao s bivšim američkim mirovnim posrednikom Richardom Holbrookeom

Bivši vođa bosanskih Srba tvrdi da mu je Holbrooke 1996. obećao da ga Haški sud neće progoniti ako se povuče s vlasti. Odluka objavljena u utorak udarac je Karadžićevim pokušajima da izbjegne sudski progon po optužbama za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Istodobno je ICTY odlučio da se predraspravno ročište u postupku protiv Karadžića održi 20. srpnja, nakon čega bi moglo početi i suđenje. Raspravno vijeće pod predsjedanjem Iaina Bonomyja u utorak je objavilo odluku s rasporedom rada u kojem tužiteljstvu nalaže da do 18. svibnja sudu podnese konačan popis svjedoka i dokaza sa svim vjerodostojnim pojedinostima.

Tužilaštvo najkasnije tjedan dana nakon toga, do 26. svibnja, preslike iskaza svjedoka i dokaza mora dostaviti Karadžiću, koji se brani sam, a on, po današnjoj odluci, mora do 22. lipnja predati svoj predraspravni podnesak. Radovan Karadžić (63) uhićen je 21. srpnja u Beogradu nakon 13-godišnjeg bijega, a optužen je za genocid, sudioništvo u genocidu, ubojstva, nečovječna postupanja, deportacije, progone, otmice i zastrašivanje muslimana, Hrvata i ostaloga nesrpskog stanovništva u BiH od 1992. do 1995. godine.