RADIKALIZACIJA DRUŠTVA

Hasanbegović: Plenković govori kao da slušamo partijsku seansu iz 1987.; Obuljen Koržinek: Već dugi niz godina sam klijent vašeg govora mržnje

  • Autor: B. S.
  • Zadnja izmjena 18.10.2020 13:33
  • Objavljeno 18.10.2020 u 12:12
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/Goran Stanzl

Emisija Točka na tjedan televizije N1 organizirala je sučeljavanje ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek (HDZ), i njezinog, kako se voli nazivati, predšasnika Zlatka Hasanbegovića (Domovinski pokret), na temu radikalizacije hrvatskog društva

Komentirajući izjavu Ivana Penave o napadu na Markovu trgu, Zlatko Hasanbegović je rekao da u toj izjavi nije čuo simpatije prema čovjeku koji je pokušao izvršiti ubojstvo. 'Komentar može biti samo jedan, svako ubojstvo je težak zločin i ne može se ni na koji način opravdavati. Ovdje je, nasreću, ostalo sve u pokušaju. Sve ostalo je špekuliranje i zamjena teza. Imamo prvorazredni škandal da je predsjednik Vlade svoje političke neistomišljenike, zakonite predstavnike hrvatskoga političkog života optužio kao inspiratore i poticatelje navedenog kaznenog djela, a to je samo po sebi kazneno djelo', rekao je Hasanbegović, dodavši da je ministar branitelja Tomo Medved otišao korak dalje i najavio istragu protiv zastupnika u Hrvatskom saboru. 'Postavlja se pitanje hoćemo li mi biti uhićeni, možda', rekao je Hasanbegović, a prenosi N1.

Obuljen Koržinek je rekla da je Hasanbegović zamijenio teze te da nema nikakvih istraga. 'Pokušan je atentat na policajca koji je čuvao zgradu Vlade. Ne treba previše mašte da zamislimo što se moglo dogoditi da se taj čin dogodio možda pola sata kasnije ili dva dana kasnije. Ovdje imamo jednu jako ozbiljnu situaciju, kojoj treba vrlo ozbiljno pristupiti', rekla je ministrica, dodavši da se mora temeljito istražiti uzrok i razlozi napada.

'Ako postoji sumnja, a mi vidimo da je jedan radikalizirani mladi čovjek u nekom svom činu nezadovoljstva posegnuo za oružjem i smatrao za legitimnim na takav način rješavati nezadovoljstvo, a da netko kaže da za to ima razumijevanja, onda za to treba snositi odgovornost. Na takav čin bilo čijeg izražavanja nezadovoljstva apsolutno svi moramo iskazati osudu, zabrinutost i slati poruke širokoj javnosti da to nije prihvatljivo', rekla je Obuljen Koržinek.

Hasanbegović je uzvratio da u hrvatskom društvu nema nikakve radikalizacije, a Obuljen Koržinek poručio: 'Nakon emisije sve ove pedagoške mjere koje ste izrekli trebate prenijeti Andreju Plenkoviću. 'Pokušava se konstruirati izvanredno stanje, konstruira ga Plenković kako bi raspravu skrenuo s ključne teme, a to je suština njegove politike. Plenković skida svoju metajezičnu pozlatu u Bruxellesu. On je jedan vrlo dosadan čovjek i kaže da će ući u gnijezdo', rekao je Hasanbegović.

'Teško je pratiti ovaj tijek misli', rekla je Obuljen Koržinek na komentare Hasanbegovića. 'Ako imate snage, pozovite svoje istomišljenike, sljedbenike, glasače - suzdržite se od govora mržnje', rekla je ministrica.

'Ja nisam pastir stada', odgovorio joj je Hasanbegović.

'Da, ali ste političar. Ja vam to govorim kao osoba koja je klijent vašega govora mržnje već dugi niz godina', uzvratila je Obuljen Koržinek.

Hasanbegović je u nastavku pozvao na prestanak 'naricanja i zdvajanja'. 'Živimo u demokratskoj zemlji, sučeljavanja su dio demokratskog života, a s druge strane imamo model vladavine gospodina Plenkovića pod krinkom stabilnosti i meta jezika da moramo odgovarati na trenutak vremena, kao da slušamo partijsku seansu iz 1987. godine. Ta vrsta govora i kriminaliziranje ideološkog sučeljavanja dovodi do problema biračke apstinencije, apatije i gubljenja vjere u hrvatskom društvu da se išta može promijeniti', rekao je Hasanbegović.

Obuljen Koržinek kazala je da se ne slaže s tvrdnjom da među istaknutim akterima na političkoj sceni u Hrvatskoj postoji otvoreni rat. 'Mi smo kao stranka odgovorni i za sigurnost i za situaciju u društvu. Možda to vama, gospodine Hasanbegoviću, zvuči kao parola, ali nisu to nikakve parole. Trebamo doprinos svih dionika, a ne da se sjedi i iz prikrajka koristi svaki trenutak za besplodne rasprave', rekla je ministrica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!