PETOKRAKA VS. 'U'

Hasanbegović oštro o preporukama oko 'za dom spremni' i petokrake: To ne znači ništa!

01.03.2018 u 10:11

Bionic
Reading

Zlatko Hasanbegović iz stranke Neovisni za Hrvatsku gostujući na N1 za dokument, koji je jučer donijelo Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, naveo je da se radi o nepotrebnom, neupotrebljivom i pravno neobvezujućem dokumentu

'To je predvidiv epilog jednogodišnjeg rada tzv. vijeća za suočavanje s prošlošću. To je vrsta intelektualnog nedonoščeta koje je pretenciozno nazvano dokumentom dijaloga. Riječ je o nedovršenom materijalu i kompilaciji mišljenja koja ne obvezuje nikoga, pa ni članove Vijeća.

U preambuli jasno piše da ne stoje iza njega ni svi članovi Vijeća i da se svaki član Vijeća ima pravo ograditi od bilo kojeg dijela sadržaja.

Smatra da će se pitanje otvoreno oko pozdrava 'za dom spremni' dodatno produbiti jer je dokument proturječan.

'U pravnom smislu on neće značiti apsolutno ništa, ovo je pravno neobvezujući dokument. On ne može obvezivati sudove. Svrha Vijeća, nominalna, bila je davanje preporuka Vladi - sudovi sude isključivo na temelju zakona, a ne na temelju potpuno bezvrijednih dokumenata', naveo je Hasanbegović.

Smatra da Vlada neće uputiti u Sabor prijedloge kojim bi se mijenjao zakonski okvir i da se zapravo neće dogoditi ništa.

'Pozvao bih sve koji govore o ovom dokumentu da ga pozorno pročitaju i kad to učine, neće biti interpretacija da je Vijeće nešto preporučilo. U tom dokumentu nema nikakvih izravnih preporuka za bilo što. U njemu proturječno stoji da je postojeći ustavni i zakonski okvir sasvim dostatan i da treba izbjegavati zabrane.

Ovo je vrsta zabave za malobrojne povjesničare, politologe. Ovo je vrsta dokumenta koji je zanimljiv povjesničarima i politolozima, a ja ga vidim kao jedan od izvora za razumijevanje stanja intelektualnih i akademskih elita u Hrvatskoj u ovom trenutku', istaknuo je Hasanbegović.

  • +8
Radnici skidaju ploču s natpisom 'za dom spremni' u Jasenovcu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

Mišljenja je da sudovi različito postupaju u tim slučajevima i danas i da znamo za prekršajne sudove koji su oslobodili navodne prekršitelje isticanja HOS-ovih simbola.

'Kao načelni protivnik bilo kojih zabrana simbola, mogu reći da tako i treba biti. U pravilu nije riječ o simbolima, već o zloporabi simbola. A vi kršiti javni red možete pod bilo kojim obilježjem. Ovaj dokument je neupotrebljiv, intelektualno neupotrebljiv za neku vrstu dublje rasprave o ovim problemima i neće se dogoditi ništa. Besmisleno je opterećivati suce ovim tzv. dokumentom', smatra Hasanbegović i dodaje da je ovo dokument nesposobnosti, trulog kompromisa.