NAKON ZAKLJUČAKA VLADINOG VIJEĆA

Bernardić: Neodlučni i neposobni Plenković sakrio se iza skuta Zvonka Kusića

28.02.2018 u 20:12

Bionic
Reading

Nakon što je kolokvijalno nazvano Vijeće za suočavanje s prošlošću završilo svoj rad i zaključilo da je pozdrav 'za dom spremni' protuustavan, osim u iznimnim situacijama, reagirala je i glavna oporbena stranka SDP

'Danas je Vijeće za suočavanje s prošlošću donijelo sramotan zaključak kojim je ustaški pozdrav „za dom spremni“ postao dopustiv u iznimnim situacijama. To znači da će taj pozdrav biti vidljiv na samo nekoliko kilometara od Jasenovca.  Najoštrije osuđujemo ovu odluku kojom Plenković i Vlada dopuštaju da se na spomen-obilježjima HOS-a u javnom prostoru interpolira službeni pozdrav nacističke i fašističke NDH. Još jednom se dopušta da ustaštvo te poražene i pogubne ideologije na najperfidniji način uništavaju hrvatsko društvo', stoji u priopćenju šefa SDP-a Davora Bernardića.

'Kao i uvijek kada u državi dođe do ozbiljnih problema koje ne znaju riješiti, kada se ne provode reforme i kad nemaju nikakvih planova za budućnost ove zemlje, vladajući nas vuku u prošlost. I, ovaj put do punog izražaja dolazi premijerova neodlučnost i nesposobnost. S obzirom da nije znao ili nije mogao, ili još preciznije, nije smio riješiti situaciju sa spomen-pločom u Jasenovcu, Plenković se sakrio iza skuta Zvonka Kusića', poručuje Bernardić.

Podsjetimo, Vijeće je u svojim preporukama zaključilo da je pozdrav 'za dom spremni' protuustavan,  ali se može koristiti iznimno uz prethodno dopuštenje. Kao primjer iznimne situacije naveden je grb HOS-a i komemoracije pripadnicima HOS-a.

  • +51
Sva lica Davora Bernardića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Preporuke vijeća komentirala je na Twitteru i predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš. 'Članak 5. st. 2 Ustava RH treba promijeniti da glasi: Svatko je dužan držati se Ustava i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske. Osim HOS-a u iznimnim prilikama', napisala je.