otvoreno na HRT-u:

Pozdrav 'za dom spremni' posvađao povjesničare, petokraka manje sporna

28.02.2018 u 22:53

Bionic
Reading

Vijeće za suočavanje s prošlošću objavilo je danas kako je ustaški pozdrav 'za dom spremni' neustavan te kako je njegovo korištenje dopušteno u iznimnim situacijama. S druge strane, zvijezda petokraka, u kontekstu antifašističke borbe, nije sporna

Odluka Vijeća bila je tema HRT-ove emisije Otvoreno u kojoj su sudjelovali povjesničari Ivo Lučić i Tvrtko JakovinaAnte Nazor – ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata - i Davor Derenčinović – predsjednik Akademije pravnih znanosti.

Lučić je rekao kako se Vijeće trudilo ići protiv svih zabrana. 'Ustaški pozdrav se koristio u Domovinskom ratu pa neki misle da se pročistio. Zvijezda petokraka se koristila u antifašističkoj borbi. Ja sam protiv zabrana i natjeravanja studenata koji nose zvijezdu petokraku', rekao je Lučić. 

Jakovina kaže da je nejasno što se sada događa s pločom u Jasenovcu i tko će određivati koji su to posebni uvjeti u kojima će se moći koristiti pozdrav 'za dom spremni'. Na pitanje treba li petokraka biti zabranjena na mjestima poput Bleiburga Jakovina je odgovorio protupitanjem: 'Gdje vidite petokraku na takvim mjestima?'

Pripadnici HOS-a kod ploče u Jasenovcu Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Derenčinović je rekao da je odgovornost svih da se odnosi normaliziraju i društvo ne dijeli. 'Vijeće je prepoznalo to da ne krećemo iz početka, da imamo pravni okvir i da je po Ustavu zabranjena svaka nesnošljivost. Ne treba žuriti sa zabranama, već graditi sustav i educirati ljude. Naglasak treba staviti na nenormativne mjere', rekao je. 

Nazor je na pitanje kako reagirati u slučaju pjesme 'Bojna Čavoglave' Marka Perkovića Thompsona, koja počinje pozdravom 'za dom spremni', rekao kako nema razloga da se ona ne pjeva danas, kao što se i prije 20 godina pjevala u Domovinskom ratu. 

'Sve bih simbole totalitarnih sustava pospremio u muzej, osim simbola partizanskog pokreta i simbola iz Domovinskog rata', rekao je Lučić, uz opasku kako zvijezda petokraka postaje problem jer su pod njom počinjeni brojni zločini nakon Drugog svjetskog rata. 

Jakovina je zaključio kako je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman zabranio postrojbe HOS-a koje su uklopljene u Hrvatsku vojsku te kako je stalno spominjanje tih postrojbi zapravo zanemarivanje puno brojnijih i važnijih postrojbi iz Domovinskog rata. 

'Nisu oni u HOS-u osmislili pozdrav 'za dom spremni', nisu ga pročitali u libretu opere', rekao je Jakovina. 

  • +4
Kumrovec, obljetnica smrti Josipa Broza Tita Izvor: Pixsell / Autor: Matija Topolovec