bivši producent

Harvey Weinstein osuđen na 16 godina zatvora za silovanje u Los Angelesu

23.02.2023 u 22:32

Bionic
Reading

Bivši producent hollywoodskih zvijezda Harvey Weinstein osuđen je u četvrtak u Los Angelesu na 16 godina zatvora za silovanje i spolno zlostavljanje europske manekenke 2013.

Za ta kaznena djela počinjena u hotelu u Beverly Hillsu, bivšem filmskom mogulu i producentu nagrađivanih uspješnica poput "Pulp Fictiona" kojemu je 70 godina, prijetila ja 18-godišnja zatvorska kazna.

Tako bi život mogao završiti iza rešetaka jer već služi zatvorsku kaznu u trajanju od 23 godine pošto je 2020. u New Yorku osuđen za slična kaznena djela. Weinstein se žalio na tu kaznu.

Prije samog izricanja kazne Hervey Weinstein je rekao da će u Los Angelesu uložiti žalbu na presudu.

U ovom drugom suđenju Weinsteinu svjedočile su anonimno četiri žene.

Optužile su ga da ih je prisiljavao na spolni odnos u hotelima u Beverly Hillsu i u Los Angelesu između 2004. i 2013.

Tužiteljstvo je opisalo Weinsteina kao svemoćnog "predatora" čiji je golem utjecaj u Hollywoodu - filmovi koje je producirao imali su više od 330 nominacija za Oscara i dobili 81 zlatni kipić - dugo sprječavao žrtve da progovore, zbog straha da će to naškoditi njihovoj karijeri.

Porota je proglasila Weinsteina krivim u tužbi koju je protiv njega podignua europska manekenka. Porota je odlučila da nije kriv za optužbe druge žene i nije donijela odluku o navodnom silovanju drugih dviju žena.

Glasine o Weinsteinovu nedoličnom ponašanju godinama su kružile Hollywoodom. Skandal je najzad izbio 2017. zahvaljujući novinskoj istrazi o nizu optužaba za silovanje koje su potaknule pokret #MeToo.

Nakon toga je gotovo 90 žena, među kojima Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow i Rosanna Arquette, optužilo Weinsteina za zlostavljanje i za silovanje.