PRIJEDLOG STRATEGIJE

HAKOM želi novi sustav na televizorima. Što to znači za građane?

04.01.2017 u 15:23

Bionic
Reading

S početkom 2019. Hrvatska bi trebala prijeći sa standarda DVB-T /MPEG-2 na DVB-T2 H.265/HEVC, a on bi uz dodatni trošak građanima trebao donijeti bolju sliku na televizorima. Naime, iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) tportalu je potvrđeno da je izrađen prijedlog Strategije o prelasku digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2

'Daljnji rad na toj strategiji, koji uključuje ostala tijela javne vlasti, kao i zainteresiranu javnost, te njeno usvajanje očekuju se u 2017. Donošenje Strategije u nadležnosti je Vlade Republike Hrvatske. Trenutni prijedlog Strategije, na kojoj će se još raditi tijekom ove godine prije konačne verzije, navodi 2019. kao početak prelaska na DVB-T2 i sustav kodiranja H.265/HEVC', stoji u odgovoru koji smo dobili iz HAKOM-a.

Još proljetos, kada smo pisali, tada samo o najavama, da bi se trebalo prijeći na DVB-T2, diglo se puno prašine jer prelazak na novu tehnologiju znači i određeni trošak za dio građana.

Naime, u Hrvatskoj se, kad se prelazilo s analognog na digitalni signal, uvela tehnologija koja je u tom trenutku već kaskala za svjetskim trendovima. Tako je uz DVB-T išao sustav kodiranja MPEG2 dok su primjerice Slovenci imali napredniji MPEG4. Uz CRT televizore, koje i danas ima velik broj kućanstava, trebalo je nabaviti Set Top Box (STB), kutijice koje su omogućavale prijam.


Televizori novije generacije već tada imali su ugrađen DVB-T/MPEG2 ili DVB-T/MPEG4 i njima nije trebala STB kutijica, čija se cijena danas kreće od 200 do 250 kuna.

No 2019. godine, ako prijedlog Strategije bude usvojen onako kako je predložen, STB uređaj trebat će mnogi jer iako dio televizora kupljenih unatrag nekoliko godina ima DVB-T2, mahom imaju sustav kodiranja H.264/AVC, a ne H.265/HEVC.

No sam prelazak, prema najavama iz HAKOM-a prije devet mjeseci, mogao bi trajati dvije godine (od 2019. do 2021.) te bi građani imali dovoljno vremena nabaviti potrebne STB uređaje, nove televizore ili ništa od navedenog ukoliko imaju televizor koji podržava DVB-T2/ H.265/HEVC.

Osim građane, dodatni trošak očekuje Odašiljače i veze, TV kuće, ali i mobilne operatere koji će morati investirati u nabavku nove opreme.