'veliki znak upozorenja'

Hakeri u Australiji prijete da će objaviti zdravstvene podatke slavnih

20.10.2022 u 08:38

Bionic
Reading

Hakeri su zaprijetili da će objaviti ukradene zdravstvene podatke tisuće slavnih Australaca nakon incidenta informacijske sigurnosti koji je Canberra u četvrtak nazvala 'velikim znakom upozorenja'

Dvjesto gigabajta podataka ukradeno je po navodima hakera, objavio je Mediabank, jedan od najvećih privatnih osiguravatelja u zdravstvu u Australiji. "Ti podaci se odnose na mjesto na kojemu su se klijenti liječili te šifre bolesti i postupka liječenja", navodi osiguravatelj.

Hakeri su zaprijetili da će objaviti ili prodati podatke, počevši s tisuću uglednih osoba, ako Mediabank ne plati otkupninu. Osobni podaci oko 9 milijuna Australaca, ili gotovo trećine stanovništva, objavljeni su prošlog mjeseca nakon hakerskog napada na Optus, drugog mobilnog operatera u zemlji. Kibernetički napad na Optus bila je jedna od najvećih krađa podataka u povijesti Australije.

Ministrica unutarnjih poslova Clare O'Neil rekla je u četvrtak da se računalna sigurnost više ne može smatrati zajamčenom. "Nakon Optusa, ovo je velik znak upozorenja za zemlju", istaknula je za radio ABC. "Živimo u novom svijetu. Odsad ćemo biti izloženi neprestanim cyber napadima", ocijenila je.

  • +5
Ovo su najpoznatiji hakeri svih vremena Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia