kibernetički napad

Ruski hakeri blokirali internetske stranice bugarske vlade

15.10.2022 u 22:57

Bionic
Reading

Ruski hakeri paralizirali su niz bugarskih vladinih internetskih stranica u kibernetičkom napadu širokih razmjera, rekao je istražitelj u subotu

Nakon napada, internetske stranice predsjednika, vlade, ključnih ministara i Ustavnog suda u Bugarskoj postale su nedostupne ili su mogle raditi, ali vrlo usporeno, prema riječima službenih izvora.

"Hakerski napad je došao s teritorija Ruske Federacije", rekao je čelnik bugarske istražiteljske agencije, Borislav Sarafov.

"Ovo je napad na bugarsku državu", rekao je glavni tužitelj Ivan Ghev, koji je napad opisao kao "ozbiljan problem". Kao dio europske obitelji, Bugarska brani europske vrijednosti, rekao je, dodavši da je "normalno" da to također ima posljedice.

Bugarska pruža Ukrajini humanitarnu pomoć dok Rusija nastavlja bombardirati tu zemlju. Bugarska također prima Ukrajince koji bježe od rata.

Kibernetički napad na bugarske institucije nije utjecao na bilo kakav sadržaj ili osobne podatke, reklo je ministarstvo za digitalne poslove dodavši da su napadi zaustavljeni.