NEZAUSTAVLJIVI

Hakeri Anonymous provalili i haiderovcima

11.07.2011 u 13:15

Bionic
Reading

Hakerska aktivistička skupina Anonymous hakirala je službene internetske stranice austrijske ultradesničarske Slobodarske stranke (FPÖ), ostavivši im poruku, ilustriranu slikom šarenog ponija, da su 'PWND'


Među raznim hakerima svijeta, jedna je skupina najpoznatija i najmisterioznija. Odgovarajuće prozvani Anonymous okuplja hacktiviste sa svih strana svijeta, koji se na principima direktne demokracije dogovaraju prema kome će djelovati, odnosno koga smatraju opasnošću za slobodu govora na internetu, svoju vrhunsku svetinju.

Anonymous na internet gledaju kao na novi prostor ljudske slobode te se protive bilo kojoj vrsti cenzure, a najmanje vole intervencije moćnih vlada i korporacija. Tako su se prošle godine svrstali uz Juliana Assangea i Wikileaks te hakirali stranice financijskih divova poput Mastercard, koja je zaustavila uplate donacija za Wikileaks preko svojih računa.

Ovoga puta su se Anonymous pozabavili sa službenom stranicom FPÖ, austrijske ultradesničarske stranke koju je proslavio pokojni Joerg Haider, a danas vodi karizmatični Heinz-Christian Strache.

Anonymous su hakirali www.fpoe.at te na naslovnicu postavili sliku šarenog ponija, s natpisom 'PWND', što u hakerskom žargonu znači da si poražen. Austrijskoj press agenciji su predstavnici Anonymous izjavili da se napad na stranicu FPÖ-a dogodio u sklopu operacije 'Operation Anti-Security', koju provodi skupina LulzSec, s kojom je Anonymous u savezništvu. Riječ je o napadu na korumpirane državne institucije, banke, moćne korporacije, kojima hacktivisti žele zagorčati život, te skrenuti pažnju javnosti na problematično ponašanje.

Slobodarska stranka se dakle našla u široj akciji, ponajviše zbog svoje ksenofobne politike i pozivima na kršenje ljudskih prava, pa austrijski mediji podsjećaju da su 1. srpnja Anonymous hakirali i stranicu vladajućih socijaldemokrata, što nije izazvalo pretjeran interes javnosti. Hakeri su najavili da će srušiti stranice i ostalih austrijskih stranaka.