socijaldemokrati

Hajduković: Grade se vrtići s bazenima, ali bez djece i odgajatelja

27.07.2023 u 14:24

Bionic
Reading

Osječki Socijaldemokrati ocijenili su u četvrtak da je Hrvatskoj, u planiranju trošenja novca iz fondova EU, uvijek nedostajalo jasne vizije o tome na što se želi, gdje, kako i zašto potrošiti, a posebno su se osvrnuli na vrtiće sagrađene s bazenima, ali bez djece i odgajatelja

Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) isplaniran je ne zato da unaprijedi kvalitetu života građana i donese dodanu vrijednost, nego da se na najlakši način utroši novac i onda upiše u statistiku realiziranih projekata ove Vlade, ocijenio je saborski zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković na konferenciji za novinare u Osijeku.

Svrsishodnost novca je, kako je rekao, podređena friziranju uspješnosti vladinih statistika, a najbolji primjer je upravo stanje oko gradnje i dogradnje vrtića jer su se "novci za izgradnju i dogradnju vrtića povlačili bez jasnih kriterija i analize stanja". Zbog toga, dodao je Hajduković, postoje vrtići, kolokvijalno rečeno, u svakom selu gdje niti ima djece koja bi ga koristila, niti ima kadra koji bi u njima mogao raditi, a niti jedinice lokalne samouprave mogu osigurati održavanje tih objekata.

"Apsurd takvog načina trošenja novca jest da postoje vrtići s bazenima, ali bez djece i odgajatelja, a sada će Vlada upumpavati još novca kako bi mnogi takvi promašeni projekti bili održivi i to nerazvijenima više, razvijenima manje", zaključio je Hajduković. Saborska zastupnica Romana Nikolić je novu Uredbu o sufinanciranju cijene vrtića ocijenila neodređenom, nejasnom i diskriminirajućom.

Uredbom je predviđeno sufinanciranje cijene vrtića od 6,25 posto do 50 posto iz državnog proračuna, ovisno o indeksu razvijenosti jedinica lokalne i regionalne samouprave, podsjetila je Nikolić te ocijenila da će se, donese li se takva uredba, diskriminirati djeca u pojedinim regijama samo zato što imaju različito prebivalište od druge djece. Pojasnila je da se pokušavalo stati na kraj problemu prostornih kapaciteta, no, u novootvorenim vrtićima u ruralnim sredinama nema tko raditi, dok, s druge strane, postoje primjeri urbanih sredina s objektima koji ne zadovoljavaju minimalne standarde i listama čekanja po nekoliko stotina djece.

Socijaldemokrati su stoga predložili uspostavljanje jedinstvene metodologije izračuna ekonomske cijene na nacionalnoj razini kako bi se izbjegle iznimno velike regionalne razlike. Također, predlažu da se država uključi u financiranje ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja (RPOO) sufinancirajući plaće zaposlenih u vrtićima jer su oni jedini odgojno obrazovni radnici koji ne primaju plaće iz državnog proračuna.

"Tražili smo da se država uključi u financiranje RPOO-a, a dobili smo Uredbu kojom nisu obuhvaćena djeca u predškolskom programu, kao ni privatni vrtići. EU fondovi moraju biti dostupni svim vrtićima bez obzira tko je osnivač jer privatni vrtići nisu luksuz poput privatnih škola, već predstavljaju puku potrebu za slobodnim kapacitetom", istaknula je Nikolić.