izazovna vremena

Hajdaš Dončić: Kolike su hrvatske naftne rezerve, što je s plinom i hranom? Imamo li je dovoljno za tri, odnosno šest mjeseci?

09.03.2022 u 11:00

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić (SDP) zapitao se u srijedu ima li „nefunkcionalna i koruptivnim otiskom prožeta Vlada“ kapacitet za upravljanje u ovim izazovnim vremenima, obilježenim ruskom agresijom na Ukrajinu

Ministar gospodarstva ili premijer trebali bi ovdje, iz Sabora, umiriti građane, jer kroz medije dolaze različiti podaci koji ih uznemiruju i objasniti kakva je hrvatska strateška bilanca, rekao je zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu. Hajdaš Dončić ističe kako nije primijetio da je ministar rekao kolike su hrvatske naftne rezerve, gdje su skladišta, što je s plinom? Što je s bilancom hrane, imamo li je dovoljno za tri, odnosno šest mjeseci, zapitao se. Vladinim reakcijama nije zadovoljan ni Marin Lerotić (IDS).

Ozbiljna zemlja ne može standard građana zadržavati zamrzavanjem cijena. Umjesto Vladinih konkretnih mjera i vizije stalno slušamo kako se mjere pomoći pripremaju, sve se nešto sprema, a konkretno i dugoročno ništa, s mjerama se kasni, naglasio je. Upozorio je kako ponovno svjedočimo energetskoj tržišnoj krizi, cijene nafte i plina divljaju, te kako će se kriza iz energetike prelijevati na druge grane. „Trebamo hitnu reakciju, jer ovako više ne može“, poručio je zastupnik. Marjan Pavliček (HS) poručuje kako Vlada mora u hitnu rekonstrukciju želi li zadržati legitimitet birača, a da se premijer Plenković mora uhvatiti u koštac s korupcijom.

  • +14
Saborski odbori o novom ministru Paladini Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

„Zadnjih šest godina vlada Andreja Plenkovića više je ministra napustilo Vladu zbog sumnji u korupciju, nego u šest godina vladavine Ive Sanadera koji je sinonim za političku korupciju“, rekao je. Kod nas je koruptivno postalo normalno, postalo je normalno da preko veze dobivate posao, sređujete pregled u bolnici, da vam članska iskaznica otvara sva vrata u državi, da dobivate europska sredstva koja vam ne pripadaju, jer imate vezu, kazao je. Želimo referendum radi demokracije i nećemo dopustiti da se pojedinci ponašaju kao zločesti profesori koji bi na ploči prebrisali potpise 410 tisuća građana koji žele referendum. Neka narod kaže što želi, to je njegovo pravo, naglasio je.

Miletić ističe i kako cijene divljaju ne samo zbog Ukrajine i lockdowna, nego i loše vođene politike. Zastupnici su i u srijedu opetovali svoju zabrinutost zbog ruske agresije na Ukrajinu i solidarnost s Ukrajincima. I sami smo osjetili brutalnu agresiju Srbije prije 30 godina i zato iskreno suosjećam sa ukrajinskim narodom, rekao je Stipo Mlinarić. U ume Domovinskog pokreta pozvao je Sabor da donese deklaraciju kojom će se Hrvatska priključiti krugu zemalja koje su gladomor, u kojem su umrli milijuni Ukrajinaca, priznale kao genocid.