MALA DVORANA ARENE

U varaždinskoj dvorani spreman prihvatni centar za 200 izbjeglica iz Ukrajine

09.03.2022 u 10:23

Bionic
Reading

U Varaždinskoj županiji trenutačno je smješteno 158 ukrajinskih izbjeglica, a od danas je u funkciji prihvatni centar za 200 osoba u maloj dvorani varaždinske Arene, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite

Načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenica župana Silvija Zagorec izvijestila je da je u Varaždinskim Toplicama 90 izbjeglica, čime je kapacitet popunjen 90 posto, a u privatnom je smještaju na varaždinskom, ludbreškom i ivanečkom području još 68 Ukrajinaca.

„Danas ćemo u funkciju staviti i prihvatni centar u maloj dvorani u Areni, kapaciteta 200 ljudi. On je tranzitni centar, što znači da u njemu mogu biti smješteni maksimalno do 48 sati“, kazala je Zagorec. Načelnik varaždinskog gradskog Stožera civilne zaštite i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković naglasio je da se kao grad koji je pretrpio stradanja u Domovinskom ratu apsolutno solidariziraju s ljudima iz Ukrajine.

„Ova mala dvorana ima sve uvjete i najkvalitetniji je prostor koji grad može dati za prihvat, da se ti ljudi, većinom majke s djecom i starije muške osobe, osjećaju u ovako teškoj situaciji koliko toliko ugodno“, rekao je Marković te pozvao sugrađane da se jave Ravnateljstvu civilne zaštite ako imaju smještajne kapacitete koje mogu ponuditi za prihvat izbjeglica iz Ukrajine. Nedeljko Kučej iz varaždinskog Područnog ureda civilne zaštite, koordinator Prihvatnog centra Mala dvorana u Areni, najavio je da će se dolazak izbjeglica s graničnog prijelaza koordinirati s Ravnateljstvom civilne zaštite.

  • +18
Prvi val izbjeglica iz Ukrajine stiže u Hrvatsku, smješteni su u motelu Plitvice Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

„Zasad ne raspolažemo s podacima o kojem broju ljudi bi bila riječ i kojom bi dinamikom dolazili, ali mi smo spremni. Naglasak je na kolektivnim dolascima, što ne znači da individualni korisnici neće biti zbrinuti“, izjavio je Kučej. Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin za danas priprema objavu apela za prikupljanje pomoći, osnovnih prehrambenih i higijenskih artikala, najavila je ravnateljica Sandra Mintas.

U pripremi prihvatnog centra u maloj dvorani varaždinske Arene sudjelovali su članovi braniteljskih udruga „Rode“, „Tigrovi“, „Pume“ i „104. brigada HV“.

  • +5
Ukrajinske izbjeglice u Lavovu Izvor: EPA / Autor: VITALIY HRABAR