ANKETA KURIERA

Haiderovi desničari najpopularnija stranka Austrije!

20.05.2011 u 13:52

Bionic
Reading

Radikalna desničarska Slobodarska stranka (FPO) pobijedila bi da se u nedjelju održavaju parlamentarni izbori, prema anketi koju je u petak objavio dnevni list Kurier

Na pitanja kome bi dali glas da se u nedjelju održavaju parlamentarni izbori, 29 posto ispitanih je odgovorilo za FPO koji je prvi put pretekao socijaldemokrate (28 posto glasova), navodi taj list.

Konzervativci OVP-a bi dobili 23 posto glasova, a ekološka stranka 13 posto, prema tom istraživanju instituta OGM na temelju reprezentativnog uzorka od 805 osoba.

'Na taj rezultat su bez sumnje utjecale sadašnje rasprave u vezi izjava čelnika Erste banke Andreasa Treichla, kriza eura i pomoć Grčkoj', ocijenio je direktor Instituta Wolfganang Bachmayer, prenosi list.

Šef FPO-a Heinz-Christian Strache mjesecima se zalaže za izlazak Grčke iz euro zone.

Bachmayer naglašava da razlozi uzleta FPO-a ne ovise samo o kontekstu već također odražavaju nezadovoljstvo politikom koalicijske vlade socijalista i konzervativaca.

Predsjednik Erste Andreas Treichl je nedavno političke dužnosnike nazvao 'imbecilima i kukavicama, neupućenima' u područje gospodarstva. Predbacio im je da ne čine ništa protiv stupanja na snagu zakona koji bi prisilio banke na veće rizike. Treichl smatra da bi nova pravila bila pogubna za ekonomiju zemlje.

Pedeset i šest posto ispitanih Treichelove izjave ocijenilo je opravdanima.