poslali pojašnjenje

HAC se oglasio o vozačima koji su, usprkos zabrani, krenuli u proboj preko zatvorene dionice autoceste

27.02.2023 u 13:26

Bionic
Reading

Nakon kritika da je HAC bio nespreman za izuzetno teške uvjete na autocestama oglasili su se iz te tvrtke

'Snijeg na tisuću kilometara autocesta u dva dana čistilo je preko 181 teretnog vozila s plugovima i posipačima te je 'bačeno' preko 3300 tona posipala na autoceste, odmorišta, čvorove, platoe naplatnih postaja i na graničnim prijelazima. Na snježnim dionicama ralice su radile i po 30 sati bez prestanka', poručuju iz HAC-a u priopćenju.

  • +10
Putnici krenuli iz Gospića prema Gračacu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

'U dva dana HAC-ove ralice uklanjajući snijeg s kolnika prešle su 75.000 km. Samo za usporedbu, opseg zemaljske kugle iznosi 40.075 km', dodaju iz cestarske tvrtke.

'Za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe je osigurati prohodnost, što u situacijama obilnijih snježnih padalina podrazumijeva i do 10 cm snijega na kolniku. To svakako ne znači da se snijeg ne uklanja odmah s početkom snježnih padalina, već se po prolasku ralice za vrijeme padalina stvara novi snježni pokrivač, a koji se čisti odmah u sljedećem ciklusu. Vozači često negoduju da nisu vidjeli ralice na cesti – ovdje se zapravo radi o tome da bi svaki vozač najradije vidio ralicu kako bi se uvjerio da je sve u redu, no ipak budimo realni – radnih strojeva ima dovoljno za sve zadaće odražavanja autocesta. Kada bi ralica bila vidljiva svakom vozaču, tada bi prometovanje autocestom bilo nemoguće – to bi bio kolaps i apsurd. I sada se događa da pojedini vozači pretječu ralice, a da nisu ni svjesni koliko je takav poduhvat riskantan i opasan', poručuju iz HAC-a na kritike.

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

'Za informaciju vozačima koji negoduju da autocesta nije dovoljno očišćena ili da se uopće ne čisti, podsjećamo na tri slike iz 2018. koje vrlo jasno pokazuju kako izgleda autocesta za vrijeme padalina, od prolaska ralice te nakon 10 i 30 minuta:

Činjenica jest da vozači često podcjenjuju vremenske uvjete i odlaze na put nespremni. Istina, vožnja u zimskim uvjetima zahtijeva stanovitu vještinu i iskustvo, ali uz prikladnu zimsku opremu većina problema i zastoja bila bi kudikamo manja. Vozači moraju biti svjesni zakonske obveze zimske opreme te da cesta dok snijeg pada ne može biti „crna" - jer to ne može osigurati nijedna zimska služba u drugim državama sa sličnim klimatskim uvjetima', stoji u priopćenju.

'Ovdje bismo također željeli istaknuti jučerašnji događaj gdje je nekolicina korisnika zanemarila zabranu prometa za sva vozila i krenuli su zatvorenom dionicom autoceste od Svetog Roka do Posedarja, koja je od ranih jutarnjih sati bila zatvorena zbog orkanske bure. Ovo možemo usporediti s prolaskom kroz crveno na križanju.

  • +18
Snijeg u Gospiću Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Mraovic

Dionica koja je zatvorena u uvjetima orkanske bure ne može se ni čistiti jer se tijekom snježnih padalina stvaraju i opasni snježni zapusi. Zbog ovako neodgovornih vozača koji su zanemarili sve zabrane i upute naši radnici s pripadnicima službe HGSS ugrožavali su svoje živote spašavajući ljude s ceste sve do ranih jutarnjih sati', kažu iz HAC-a.

'I na kraju, zima je, vjerojatno smo svi zaboravili da je normalno da u veljači pada snijeg i da nema te službe koja bi u uvjetima konstantnih padalina, kad u pola sata napada preko 10 cm snijega, uspjela cestu počistiti i posušiti. U uvjetima obilnih padalina vozači moraju biti svjesni da se čisti samo vozna traka s prilazima odmorištima. U konačnici, autocestu u stanje pune prohodnosti moguće je dovesti tek po prestanku padalina. Vozači, ako vozite iza ralica, ne pretječite ih, već vozite iza njih, u zimskim uvjetima važno je doći sigurno do svog odredišta', zaključuju iz HAC-a.