KORIDOR ZA DALMACIJU

[FOTO/VIDEO] Interventno 'probijen' Sveti Rok, otvorena i Jadranska magistrala preko Senja: HAK moli vozače za strpljenje

27.02.2023 u 09:12

Bionic
Reading

Otvorena je autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Rovanjska u smjeru juga, iako su i dalje zimski uvjeti vožnje te je obavezna zimska oprema i promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, javio je Hrvatski autoklub poslije 15 sati. Potom su objavili da nakon otvaranja Jadranske magistrale osobna vozila mogu prometovati iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji - autocestom A1 do čvora Žuta Lokva te državnom cestom Žuta Lokva-Senj i dalje magistralom prema jugu te obratno

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Rijeci ili Istri i obrnuto. HAK moli vozače da poštuju ograničenja na pojedinim državnim cestama koje su zatvorene za sav promet, odnosno za pojedine skupine vozila, te da ne kreću na put bez propisane zimske opreme.

'U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. Korisnike molimo za strpljenje!' poručili su iz HAK-a.

  • +6
Odmorište Zir na A1 u snježnim nanosima Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

Ralice su se uspjele probiti kroz tunel Sveti Rok u smjeru juga te sada kreću formirani konvoji: oni koji su boravili na odmorištu Zir, a njima će se pridružiti i oni koji su zapeli u koloni na državnoj cesti Gospić-Gračac, javlja Jutarnji list, dodajući da će se oni na čvoru Sv. Rok uključiti na autocestu i nastaviti pod policijskom pratnjom dalje prema jugu.

No to ne znači da se otvara prometna komunikacija sjever-jug, već su cesta i tunel otvoreni samo za ovu prigodu da se propuste konvoji, nakon čega će promet opet biti obustavljen, potvrdila je Maja Brozičević iz PU ličko-senjske.

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Za sav promet zatvorena je A1 između čvorova Rovanjska i Posedarje; državne ceste Udbina-Klapavice; Gračac-Knin; Gračac-Obrovac; DC42 u mjestu Poljanak; Sveti Rok-Gospić; Gospić-Karlobag; Bjelopolje-Donji Lapac; Selište Drežničko-Prijeboj; Dobroselo-Mazin te županijske ceste 4030 u mjestu Petrov Vrh (Kutjevo); Lič-Lukovo; Mrzle Vodice-Gornje Jelenje; Ledenik-Šušanj i Šušanj-Konjsko.

Samo za osobna vozila otvorene su dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (zbog zimskih uvjeta na DC3 teretna vozila s priključnim vozilom isključuju se na odmorištu Vukova Gorica u smjeru Rijeke, te na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba); DC50 Sveti Rok-Gračac; Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene; državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most.

  • +15
Blokada državne ceste D54 prema Gračacu u Zatonu Obrovačkom Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

Nakon gotovo 24-satnog zastoja i prometnog odsijecanja Dalmacije od ostatka zemlje, oko 10.15 sati bio je pokrenut promet državnom cestom od Gračaca prema Obrovcu te je propušten određeni broj osobnih vozila, no zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta satima je bilo obustavljeno formiranje konvoja.

U Lici i Gorskom kotaru pada snijeg, uz jaku buru, povremeno s olujnim i orkanskim udarima u priobalju. U konvoju su bili i putnici koji su proveli noć u sportskoj dvorani u Gospiću. Prvi automobili stigli su u Zaton Obrovački, odakle su mogli nastaviti prema Posedarju i otvorenom dijelu Dalmatine ili u drugim smjerovima (Benkovac, Zemunik...) do odredišta širom Dalmacije.

'Pada snijeg, puše vjetar, kolona vozi 20 kilometara na sat... Svi drže razmak, zlu ne trebalo', posvjedočila je jutros Mirjana Rašević za Slobodnu Dalmaciju.

  • +8
Putnici smješteni u sportskoj dvorani u Gospiću Izvor: Licencirane fotografije / Autor: GS Press

U tri prihvatna centra za putnike koji su jučer zbog vremenskih neprilika ostali blokirani u prometu zbrinuto je oko 300 osoba, potvrdila je Hini u ponedjeljak načelnica Stožera civilne zaštite Općine Gračac Natalia Turbić. Osim tri prihvatna centra koje su organizirali Civilna zaštita i Općina Gračac, promrzle putnike primali su iznajmljivači privatnog smještaja, ugostiteljski objekti i mnoge obitelji, tako da je na području Gračaca sigurno utočište pronašlo možda i petstotinjak osoba, dodala je Turbić.

'Vozače molimo za strpljenje i razumijevanje jer dežurni djelatnici Hrvatskih cesta čine sve kako bi omogućili prolaz isključivo za osobna vozila', poručili su iz HAK-a, dodajući da zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta uzrokovanih snijegom u Lici i Gorskom kotaru te jakom burom, povremeno s olujnim i orkanskim udarima u priobalju, trenutno NEMA slobodnog cestovnog pravca niti za jednu skupinu vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto.

  • +18
Snijeg u Gospiću Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Mraovic

Više od 200 putnika iz automobila zametenih snijegom u Lici završilo je sinoć u sportskoj dvorani u Gospiću, a tridesetak ih je jutros krenulo put Zagreba. Ostali su odlučili ostati u Gospiću dok se ne otvori jedan od prometnih pravaca prema obali, kazao je za tportal Josip Kovačević iz gospićke službe Ravnateljstva civilne zaštite. Istovremeno, u dječjem vrtiću u Obrovcu prenoćilo je 50-ak ljudi.

Noć u sportskoj dvorani protekla je mirno, a ljudima je jutros oko 8 sati serviran čaj, pripremljen u školskoj kuhinji. Dvorana se, naime, nalazi tik uz gospićku gimnaziju i osnovnu školu, a tamo je još na početku rata u Ukrajini bio pripremljen prihvatni centar za izbjeglice, s krevetima, madracima i dekama. Ta oprema sinoć je itekako dobro poslužila za prihvat putnika koji su zapeli u snijegu na autocesti A1.

'Putnici su bili zadovoljni time da su imali gdje doći jer su svi apartmani u Gospiću jučer bili bukirani, svi restorani bili su puni', tumači Josip Kovačević.

Osim čaja, školska kuhinja ponudila je putnicima suhe obroke. Dosta ih se jutros uputilo u razgledavanje Gospića.

Privremeni prihvat i smještaj u dječjem vrtiću za putnike koji su zapeli na prometnicama Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

Otvorene su sve trgovine i ugostiteljski objekti pa neće biti problema što se hrane tiče. Jedino da se još vrijeme smiluje pa da nastave svoj put prema odredištu.

Nikola Mraović, urednik portala GS Press, fotografirao je jutros gospićku dvoranu za fotoagenciju Pixsell. Kaže da je sve odlično organizirano, jedino ga čudi to što su ljudi kretali na put s malom djecom, unatoč upozorenjima na svim portalima da slijedi snježno nevrijeme.

Ralice su na terenu, no nakon čišćenja snijega moguće je da će ceste prema moru ostati zatvorene zbog bure.

U dječjem vrtiću u Obrovcu prenoćilo je 50-ak ljudi, uključujući 10 do 15 djece. Neki su putnici prespavali na krevetićima, neki na podu, a neki nisu ni spavali, kazao je vrtićki domar Dražen Breulj za tportal.

  • +5
U Draganiću zaustavljeni kamioni, zbog snijega odsječena Dalmacija Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

'Bilo im je toplo, dobili su tople napitke, sendviče, voće', kaže Breulj, dodajući da im se već kuha grah za ručak.

Upozorava da je jutros na tom području opet počeo padati snijeg, puše i bura, pa će putnici još neko vrijeme ostati u vrtiću.

U vrtić je jutros došlo svega 20-ak vrtićke djece, a svi su se uspjeli smjestiti.

Putnika ima iz svih krajeva - iz Zagreba, Dalmacije, Austrije, Albanije, Crne Gore, a među vozilima je i jedno ukrajinskih tablica. Većinom su putovali prema unutrašnjosti. Jedan putnik iz Hercegovine oko Knina je preusmjeren preko Obrovca, pokušao je doći do Zadra, ali se morao vratiti zbog odrona kod Karina.