ISTRAGA STIGLA DO GAŽENICE

HAC-ovcima pritvor, Kalmeta: Nije posao ministra kontrolirati

22.11.2013 u 17:09

Bionic
Reading

Sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor za nekadašnjeg predsjednika Uprave Hrvatskih autocesta Juricu Prskala, bivšeg člana Uprave Marija Lovrinčevića te nekadašnjeg direktora Sektora gradnje Sandra Vukelića

Oni su jučer uhićeni zbog sumnje da su sudjelovali u izvlačenju više milijuna kuna HAC-a. Riječ je o istrazi u slučaju Remorker. Na odluku suda će se žaliti, rekla je odvjetnica Jadranka Sloković.

Kalmeta: Posao ministra nije kontrolirati

Ova najnovija uhićenja u aferi Remorker navodno imaju veze s gradnjom u luci Gaženica. Slijedila su nakon što je bivši član uprave HAC-a za financije Josip Sapunar nekoliko dana iznosio svoju obranu. Sapunar je prije tri dana pušten iz pritvora. Također postoji mogućnost da se danas odluči o puštanju na slobodu ili produljenju istražnog zatvora za ostale uhićene u slučaju HAC, koji su i dalje u Remetincu zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.


Podsjetimo, aferu Remorker otvorio je Igor Premilovac iznoseći u svojoj obrani kako je godinama preko svoje češke tvrtke Remorker International prao novac za niz državnih i privatnih tvrtki iz Hrvatske. Tako je među ostalim rekao da je novac izvlačio i iz HGK, zbog čega je otvorena istraga protiv Nadana Vidoševića. U aferi Remorker uhićena su dvojica bivših državnih tajnika - Zdravko Livaković i Milivoj Mikulić, bivši direktor Hrvatskih cesta Stjepko Boban, bivši član uprave HAC-a Josip Sapunar, dvojica direktora Viadukta Damir Kezele i Ivan Berket te direktor Zagorje tehnobetona Miroslav Bunić. USKOK ih tereti da su od 2005. do 2010. HAC ukupno oštetili za više od 42 milijuna kuna.