antifašisti u Bleiburgu

Habulin: Komemoracija na Bleiburškom polju je bal vampira i naricanje za propalom ustaškom paradržavom

11.05.2019 u 11:50

Bionic
Reading

Više od stotinu osoba okupilo se u Bleiburgu u subotu u znak prosvjeda protiv komemoracije koja bi se u tom mjestu trebala održati sljedeći vikend

Skup su organizirale antifašističke udruge Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije, a njihov je stav da komemoracija predviđena za 18. svibnja podržava ustaštvo i fašizam, da joj na Bleiburgu nije mjesto te da bi je trebalo zabraniti, objavio je N1.

Na skupu je govor održao i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) Franjo Habulin, koji je rekao kako je skup na Bleiburškom polju zapravo naricanje za propalom ustaškom paradržavom. Taj skup nazvao je i balom vampira kojem je pokrovitelj Sabor, a u kojem sudjeluje i Katolička crkva, prenosi RTL.

  • +19
Protestni skup u centru Bleiburga antifašisticke organizacije Austrije, Italije, Hrvatske i Slovenije Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Za ustaški pokret ustvrdio je kako je teško kompromitirao hrvatsko ime te da je za sobom ostavio krvavi trag, a da su ustaše bili toliko dosljedni u provođenju fašizma da je to zgrozilo čak i njihove okupatorske pokrovitelje.

  • +24
Ilustrativna galerija / Komemoracija u Bleiburgu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Austrijska policija već je ovaj vikend dežurala na Bleiburškom polju, a najavila je da će i najmanji izgred sljedećeg vikenda biti oštro sankcioniran.