RAMUŠ HARADINAJ

Haag oslobodio bivšeg kosovskog premijera!

29.11.2012 u 11:30

Bionic
Reading

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zaključio je da Ramuš Haradinaj nije kriv za ratne zločine u logoru u Jablanici 1998. godine. Naloženo da odmah bude oslobođen, javlja srpski portal Mondo

Haško tužiteljstvo je u završnoj riječi, u lipnju ove godine, zatražilo kaznu od najmanje 20 godina zatvora za svakog od optuženih, dok su obrane tražile oslobađajuće presude, javlja srpski portal Mondo

Po okončanju prvog suđenja, po optužnici za zločine na širem području zapadnog Kosova, Haradinaj i Baljaj su oslobođeni optužbi i pušteni na slobodu, dok je Brahimaj bio osuđen na šest godina zatvora.

Žalbeno vijeće je u lipnju 2010. ukinulo oslobađajuće presude, potvrdilo kaznu od šest godina zatvora za Brahimaja i naložilo da se proces ponovi po šest točaka optužnice - za zločine u logoru Jablanica.

Žalbeno vijeće je zaključilo da je dokazni postupak tužiteljstva završen prije vremena, odnosno prije nego što su saslušana dva svjedoka koja su odbijala dati iskaz.

Jedan od tih svjedoka, bivši pripadnik OVK-a, Šefćet Kabaši, bio je optužen za nepoštovanje suda jer nije htio dati iskaz ni na ponovljenom suđenju u 'predmetu Haradinaj', ali je potom priznao krivicu i osuđen na dva mjeseca zatvora.

Bez prisustva javnosti, u travnju je bio saslušan i drugi 'nevoljni svjedok' optužbe, s oznakom '80', koji je rekao da su Baljaj i Brahimaj u proljeće 1998. sudjelovali u premlaćivanju, sakaćenju i ubojstvu više zatočenika Jablanice, a također je rekao da je Haradinaj 'morao znati' što se tamo događalo.

Kako piše srpski portal B92, pred današnje izricanje presude bivšim zapovjednicima OVK-a, kosovski Albanci već spremaju svečani doček i najavljuju novi politički angažman haškog optuženika, čak i premijersko mjesto, dok vlasti u Srbiji upozoravaju da bi njegovo eventualno oslobađanje moglo ugroziti politički dijalog koji se vodi u Bruxellesu.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se plaši da će presuda nekadašnjem zapovjedniku OVK-a Ramušu Haradinaju biti oslobađajuća i da će to biti još jedno poniženje za Srbiju.