IZVANREDNO STANJE

Guru posrnulih giganata: Dignut ću Detroit iz pepela!

15.03.2013 u 13:43

Bionic
Reading

Rick Snyder, guverner američke savezne države Michigan, imenovao je odvjetnika Kevyna Orra financijskim upraviteljem prezaduženog grada Detroita. Orr će raspolagati izvanrednim ovlastima i moći će mijenjati odluke izabranih gradskih dužnosnika kako bi grad izvukao iz financijskog gliba

Detroit je osiromašio zbog gubitaka autoindustrije, lošeg upravljanja i korupcije. Aktualni deficit iznosi 300 milijuna dolara, a dugovi su narasli na 14 milijardi dolara.

20 godina zatvora bivšem gradonačelniku? 

Bivši gradonačelnik Detroita Kwame Kilpatrick početkom tjednaosuđen je zbog primanja mita i korumpiranosti, te proglašen krivim po 24od ukupno 30 točaka optužnice uključujući reketarenje, zloupotrebuovlasti i položaja te primanje mita za ugovore s gradom. Prijeti mukazna od 20 godina zatvora.

Guverner Snyder izjavio je da je riječ o kriznoj situaciji zbog koje se moraju povući radikalni potezi. Orr će moći 'preskakati' odluke izabranih gradskih dužnosnika, mijenjati radničke ugovore, privatizirati javne službe i prodavati gradsku imovinu.

'Možemo ustati iz pepela. Ovo je divan grad i prekrasna država, u kojoj sam počeo raditi. Osjećam obavezu da odradim ovaj posao', rekao je Orr, koji je svojedobno restrukturirao propali Chrysler, na konferenciji za novinare.

Ako njegov pokušaj spašavanja Detroita uspije, bit će to 'jedan od najvećih preokreta u američkog povijesti', procijenio je Orr.

Orr je potvrdio da je za spašavanje Detroita dobio rok od 12 do 16 mjeseci te izrazio nadu da će posao završiti i ranije.

Stanovništvo Detroita, nekoć centra automobilske industrije, više se nego prepolovilo od 1950-ih godina, kada je grad naseljevalo dva milijuna ljudi. Bio je to peti najveći grad u SAD-u. Uz današnjih 700.000 stanovnika, Detroit je pao na 18. mjesto na listi najvećih američkih gradova. Stopa nezaposlenosti vrti se oko 18 posto, što uvelike nadilazi američki prosjek od 7,7 posto.

Grad je u deficitu već gotovo 10 godina, pod teretom troškova mirovina i zdravstvenog osiguranja.

Ako Orr ne uspije spasiti posrnuli 'Motor City', grad će morati proglasiti bankrot.

'Mislim da će Snyder biti upamćen kao političar koji je spasio Detroit', rekao je Jim McTevia, stručnjak za restrukturiranje pri tvrtki za konzalting McTevia & Associates.

'Nemojmo se zavaravati, Detroit je bankrotirao. U ovim okolnostima, guverner nema što izgubiti', rekao je McTevia.