KREZUBA NACIJA

Gubi li svako četvrto dijete pravo na zubni aparatić?

04.02.2013 u 12:13

Bionic
Reading

Na zubni aparatić koji služi za korekciju nepravilnog položaja zuba kod djece danas se čeka i po šest godina. Da bi se liste čekanja smanjile, a na red brže došla djeca s težim deformacijama zuba, u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) uskoro će uvesti nova pravila za dobivanje ortodontskih aparatića. Djeca s lakšim problemima, za koje se ocijeni da su estetski, neće moći računati na istu razinu usluge kao dosad, piše Glas Istre

Prijedlog novog sustava financiranja ortodontske terapije za pacijente do 18 godina, koji se razmatra u HZZO-u, napisali su predstavnici Hrvatskog ortodontskog društva i drugih institucija dentalne medicine, a pozivaju se na britanski model gdje zdravstvena blagajna pokriva liječenje samo određene težine anomalija zuba.

Prema tom modelu, nepravilnosti se rangiraju u pet kategorija. Prve dvije su bez terapije, ili s malom potrebom za terapijom, te zdravstveni sustav ne pokriva troškove liječenja, dok četvrtu i petu kategoriju, gdje je terapija neophodna, financira država. Treći stupanj smatra se graničnim, a terapija se financira samo ako je povezana s izrazito narušenom estetikom osmijeha koja bi mogla narušiti psihosocijalni razvoj djece i adolescenata.

'Taj je model preradikalan i ograničit će prava djece', upozorio je, navodi Glas Istre, Tomislav Lauc, predsjednik HDO-a. Nije mu, kaže, jasno zašto se predlaže baš engleski model, jer je 'Engleska u stomatologiji katastrofalna, na razini Azerbejdžana, a korisnici nemaju nikakva prava'.


On bi, smatra, najviše pogodio djecu koja ulaze u treću kategoriju, 'umjerene potrebe za terapijom', jer bi se ona lako mogla svrstati među estetski problem, iako se - upozorava Lauc - radi o izraženoj ortodontskoj anomaliji. Plaćanje bi, upozoravaju u HDO-u, bilo protuustavno, jer je besplatno zdravstvo za djecu ustavna kategorija, pa bi se HZZO mogao suočiti s ustavnim tužbama roditelja.

'I postojeći je model loš jer se na listu ulazi i zbog rotacije jednog zuba. Reforma nam treba, ali ju treba bolje razraditi', zaključio je Lauc. U nas četvrtina školske djece ima veliku potrebu za ortodontskom terapijom, a još toliko ih je u spornoj, trećoj kategoriji. Svako četvrto dijete moglo bi tako ostati uskraćeno za pravo na zubni aparatić.

Iz HZZO-a poručuju da prijedlog nije konačan te da ima prostora za promjene.