ZAKON poslan U SABOR

Grmoja: Pitali smo struku, a ne HDZ; bit ćemo najliberalniji u otvaranju državnih arhiva

03.03.2017 u 19:58

Bionic
Reading

Most je danas u saborsku proceduru poslao izmjene Zakona o državnom arhivu, potvrdio je tajnik i saborski zastupnik te stranke Nikola Grmoja. No, prijedlog nisu usklađivali s HDZ-om s kojim sjede u Vladi, ali ih to ne priječi da se nadaju potpori te stožerne hrvatske stranke

Prije gotovo točno mjesec dana šef Sabora i Mosta Božo Petrov najavio je da Most dovršava izmjene Zakona o državnom arhivu prema kojima treba otvoriti dokumente Državnog arhiva nastale do 22. prosinca 1990. godine.

'Arhivi u Hrvatskoj moraju biti dostupni svima pod jednakim uvjetima i da nitko ne mora navoditi posebne razloge ili pobude za istraživanje arhiva. Stručnjaci i povjesničari su ti koji su kompetentni govoriti o temama iz prošlosti, a da bi oni mogli objektivno zaključivati, moramo im omogućiti pristup dokumentima Državnog arhiva te će se ovim zakonom dostupnom učiniti građa nastala prije 22. prosinca 1990. godine', kazao je Petrov početkom veljače.

Na početku ožujka tajnik i saborski zastupnik te stranke Nikola Grmoja potvrdio je za emisiju N1 televizije 'Točka na tjedan' da je Most danas u saborsku proceduru poslao izmjene Zakona o državnom arhivu. Zanimljivo je pritom da Most prijedlog zakona nije usklađivao s HDZ-om, ali Grmoja kaže da se nadaju potpori i HDZ-a i SDP-a. 

Mostov je prijedlog u skladu s njihovim najavama da se za istraživače i svu zainteresiranu javnost učini dostupnom sva dokumentacija iz doba komunističkog režima, a izuzetak bi trebali biti dokumenti vezani uz osobne podatke poput liječničkih i podataka o spolnom životu i slično.

I dok se s HDZ-om nisu usklađivali po ovom pitanju, jesu sa strukom, tvrdi Grmoja i poručuje da će Hrvatska imati najliberalnija pravila o postupanju s arhivskim dokumentima u Europi.