kozmetičke izmjene

Grmoja: Nitko se ne želi vezati uz Plenkovićevu korumpiranu strukturu, svi naveliko razgovaraju s Anušićem, Jandrokovićem

28.04.2022 u 14:16

Bionic
Reading

Saborska oporba ocijenila je u četvrtak da su izmjene Zakona o kaznenom postupku kozmetičke, a činjenicu da se o njima raspravljalo dok su odbori saslušavali kandidate za ministre Nikola Grmoja (Most) iskoristio je kako bi iznio viđenje promjena u Vladi koju je nazvao korumpiranom

„Zašto je Vlada odustala od šire rekonstrukcije možemo samo pretpostavljati, ali je činjenica da očito rijetko tko želi ući u ovako korumpiranu Vladu“, kazao je zastupnik i dodao kako se odustaje od koncepta političke stabilnosti.

„Nema tko ući u Vladu, ne želi Habjan, ni Marija Jelkovac, znači nitko se ne želi sada vezati uz Plenkovićevu korumpiranu strukturu već svi naveliko razgovaraju s Anušićem, Jandrokovićem koji već stvaraju novu nomenklaturu unutar HDZ-a“, ustvrdio je Grmoja.

Na te njegove izjave nitko iz HDZ-a nije reagirao.

Ocijenio je i kako predložene zakonske izmjene, koje načelno podržava, neće imati pravog učinka dok se ne dogode „prave“ promjene, odnosno promjena političke nomenklature.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica objasnio je da se predloženim izmjenama širi mogućnost korištenja digitalnih tehnologija u kaznenom zakonodavstvu. Omogućit će se tonsko snimanje svih rasprava, proširiti mogućnost održavanja ročišta na daljinu, uvesti sustav e-komunikacije u kaznenoj grani sudovanja.

Sustav e-komunikacije koristi više od 70 tisuća korisnika

Uvođenjem e-komunikacije u kazneni postupak omogućuje se slanje pismena u elektroničkom obliku što će skratiti vrijeme i troškove postupka, a sudionicima olakšati komunikacija sa sudom, rekao je ministar, pohvalivši se da taj sustav već koristi više od 70 tisuća korisnika.

Uvodi se tonsko snimanje rasprava, s tim da prijepis rasprave neće biti obvezan, već će o tome odlučivati predsjednik vijeća kad za to postoje opravdani razlozi, osobito ako će to zatražiti okrivljenik bez branitelja. Puna primjena snimanja ročišta ubrzat će postupak, omogućiti lakše praćenje rasprava i veću učinkovitost sustava, rekao je Malenica.

Oporba pozdravlja digitalizaciju, ali i poziva na oprez.

Ne možemo uvođenjem audio snimanja onemogućiti uvid obrane u prijepis, jer njega više nema, kaže Sandra Benčić (ZLB) pitajući se kako će stranka koja nije digitalno pismena ravnopravno sudjelovati u kaznenom postupku, kako će preslušati audio snimku?

Na isti problem upozorava Mišel Jakšić (SDP) koji ističe da svi koji se nađu u zatvoru nisu informatički pismeni.

Zurovec: Prijepis snimke mora biti obveza

Prijepis snimke rasprave mora biti obveza, ne pravo predsjednika suda, dodaje Dario Zurovec (Fokus).

Sve novine ovise o dobroj volji samih sudaca, no što ako ih ne primjene, ne postoje sankcije, primjećuje Romana Nikolić (Socijaldemokrati).

Željko Sačić (HS) zadovoljan je predloženim novinama i ističe kako informatički neuki mogu postupati na stari način. Ministra poziva da se nove mjere čim prije primjene, tim više što ima novca za to.

HDZ-ovi zastupnici odbacuju oporbene tvrdnje da su predložene novine kozmetičke naravi. Nisu, one će skratiti rasprave, ubrzati postupke, utjecati na njihovu ekonomičnost, rekla je Marija Jelkovac.

Bošnjakoviću ostaje imunitet

Sabor je bez rasprave saslušao prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da, dok mu traje mandat, uskrati odobrenje za vođenje kaznenog postupka protiv Dražena Bošnjakovića (HDZ).

MIP je utvrdio da je USKOK odbacio kaznenu prijavu koju je protiv njega podnio supsidijarni tužitelj Josip Vujčić zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem, zločinačkog udruženja, veleizdaje itd.