neredi u beogradu

Grlić Radman: Želimo red, mir i stabilnost u Srbiji, neka prosvjedi budu mirni

08.07.2020 u 12:24

Bionic
Reading

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je u srijedu protuvladine prosvjede u Srbiji i poručio da Hrvatska želi 'red, mir i stabilnost' te da prosvjedi budu mirni

Nakon Vučićeve najave uvođenja policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije, u Beogradu su izbili veliki prosvjedi.

Policija je u jednom trenutku bila zasuta jajima, plastičnim bocama i kamenjem, upaljene su baklje, a nakon još jednog naguravanja i pokušaja ulaska u zgradu Skupštine bačen je suzavac.

N1 televizija snimila je video na kojemu se vidi kako policija brutalno pendrecima udara mladiće koji su mirno sjedili na klupi u parku blizu Narodne skupštine.

'Mi želimo red, mir i stabilnost', kazao je novinarima Grlić Radman. 'Sigurno da su prosvjedi uvijek znak i demokratskog društva, ali u svakom slučaju želimo zapravo da budu, ako su prosvjedi, da budu mirni prosvjedi', poručio je Grlić Radman.

Hrvatski ministar vanjskih poslova je rekao da će 'srbijanska vlast uspjeti to iskomunicirati s građanima', referirajući se na najavu uvođenja policijskog sata.

'Treba vidjeti kakve su te mjere koje su uveli. U svakom slučaju važno je čuvati zdravlje građana, pa tako nadamo se da u tom kontekstu to treba sagledavati', istaknuo je Grlić Radman.

  • +21
Sukob policije i prosvjednika na ulicama Beograda Izvor: EPA / Autor: KOCA SULEJMANOVIC

Prosvjede je podržao blok opozicijskih stranaka Savez za Srbiju, koji je bojkotirao nedavne parlamentarne izbore, na kojima je Srpska napredna stranka predsjednika Aleksandra Vučića premoćno pobijedila, jer su smatrali da se izbori održavaju u nedemokratskim uvjetima.

'Oni su imali svakako izbore. Kao što smo vidjeli niti jedan lider iz građanske stranke nije ušao u parlament. To je volja građana Srbije i samo to možemo komentirati', poručio je Grlić Radman.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Grlić Radman je komentirao i istragu koju je europska pučka pravobraniteljica pokrenula protiv potpredsjednice Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravke Šuice, zbog poziva u emisiju na lokalnoj dubrovačkoj televiziji, prilikom kojega je kritizirala voditelja emisije.

Grlić Radman je ocijenio da je 'to malo prenaglašeno i da ne vidi nikakvih problema'. 'Naša Dubravka Šuica jako dobro radi svoj posao', kazao je. 'To možda treba sagledavati u nekakvim predizbornim aktivnostima', dodao je.

U travnju ove godine u emisiju 'Glas naroda' lokalne dubrovačke televizije javio se gledatelj koji je govorio o nepravedno stečenoj imovini hrvatskih političara te je u tom kontekstu spomenuo Dubravku Šuicu.

Šuica se tada telefonski javila u emisiju i kazala voditelju Pasku Tomašu kako je bilo 'zanimljivo slušati vašega slušatelja, ali je još bilo zanimljivije slušati kako vi niste reagirali' na 'objede, neistine, dezinformacije'.

'Ja sam kuma vaše Dubrovačke televizije i jako sam sretna što sam u ono vrijeme mogla to biti. Međutim, zaista mi je žao da dopuštate da se građani nabacuju smećem, muljem, blatom, na moju malenkost', poručila je tada Šuica voditelju.