posjet parizu

Grlić Radman: 'Odnos Francuske i Hrvatske je bolji nego ikad'

05.06.2023 u 15:47

Bionic
Reading

'Francuska je prepoznala geopolitičku važnost Hrvatske te da se može osloniti na nju po pitanju zapadnog Balkana', rekao je u ponedjeljak hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u Parizu gdje se sastao s francuskom kolegicom Catherinom Colonnom

„Francuska je prepoznala geopolitičku važnost Hrvatske nakon što je ispunila sve svoje strateške ciljeve, a sada se može osloniti na njeno iskustvo i znanje glede zapadnog Balkana“, rekao je Grlić Radman u izjavi novinarima nakon susreta s Colonnom, francuskom ministricom za Europu i vanjske poslove.

Hrvatski ministar kazao je kako Zagreb u Europskoj uniji može pridonijeti osvješćivanju situacije na tom području da bi se spriječili „mogući maligni utjecaj trećih zemalja“. „Hrvatska vanjska politika i općenito Hrvatska nikad nije bolje stajala na međunarodnoj pozornici u smislu globalne vidljivosti kao sada“, zaključio je ministar.

Colonna i Grlić Radman potpisali su Akcijski plan 2023. – 2025. Riječ je o dokumentu koji, prema riječima ministra, izdvaja najvažnije točke suradnju dviju zemalja, „opisuje“ njihovo strateško partnerstvo i ugovor o kupnji francuskih borbenih zrakoplova Rafale te govori o jačanju političkog partnerstva i o zajedničkim projektima na obrambenoj, znanstvenoj i gospodarskoj razini.

U akcijskom planu se navode i zajednički napori za stabilizaciju zapadnog Balkana, što podrazumijeva „ulaganje u političke kapacitete i reforme“ tog „geopolitički trusnog“ područja, rekao je ministar, naglasivši da je o toj temi dugo razgovarao s francuskom ministricom.

Dvije zemlje su 2021., tijekom posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, usvojile dokument o strateškom partnerstvu. Tada je potpisan i ugovor o kupnji 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R.

Dvoje ministara razgovarali su i o sigurnosnoj situaciji u Europi nakon ruske agresije na Ukrajinu, ali i o situaciji na Bliskom istoku i u Africi, energetskoj neovisnosti i hrvatskim naporima da ju Europa postigne te ilegalnim migracijama. Grlić Radman je u izjavi potvrdio da su odnosi dviju zemalja bolji nego ikada.