MINISTAR U SUSJEDSTVU

Gordan Grlić Radman: Hrvatska će i tijekom predsjedanja EU-om pokazati da podupire BiH

28.12.2019 u 19:58

Bionic
Reading

Odnosi Hrvatske i Bosne i Hercegovine jako su dobri bez obzira na povremene 'šumove' koji se mogu javiti u komunikaciji, ocijenio je u subotu u Sarajevu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Hrvatska će i tijekom predsjedanja EU-om pokazati da podupire BiH, najavio je na kraju svog radnog posjeta toj susjednoj zemlji

Grlić Radman se u Sarajevu odvojeno sastao s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem te sa šeficom bosanskohercegovačke diplomacije Biserom Turković koja je tu dužnost preuzela prošlog tjedna kada je imenovano novo Vijeće ministara BiH.

Pred novinarima u Sarajevu Grlić Radman je istaknuo kako Hrvatska kao supotpisnica Daytonskog sporazuma jasno podupire teritorijalnu cjelovitost BiH i njezinu suverenost te jednakopravnost konstitutivnih naroda.

Dodao je kako će se to jasno pokazati i u predstojećem razdoblju u kojemu Hrvatska preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije jer će biti odlučan zagovornik nastavka euroatlantskog puta BiH.

'Predsjedavanje Vijećem EU daje veliku odgovornost za stabilno susjedstvo a posebice za BiH kao zemlje s kojom Hrvatska ima najdužu granicu', kazao je Grlić Radman.

Dodao je kako je stajalište Hrvatske da upravo radi stabilnosti BiH svi njeni konstitutivni narodi trebaju birati svoje predstavnike u tijelima vlasti.

Komentirajući susret s kardinalom Puljićem kazao je kako je iznimno važna njegova borba za opstojnost Hrvata-katolika u BiH u duhu tolerancije kojim pridonosi miru i stabilnosti i održanju dijaloga.

Kardinal Puljić zahvalio je Grlić Radmanu na posjetu kazavši kako Crkva u Bosni i Hercegovini računa na nastavak potpore Hrvatske opstanku Hrvata u BiH.

'Jasno sam poručio: nemojte se umoriti jer se mi sami teško možemo izboriti za stabilnost, ostanak i opstanak na ovim prostorima', kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Kao goruće pitanje za Hrvate u BiH kardinal Puljić je izdvojio problem jednakopravnosti.

'Zato što sada Hrvatska predsjedava EU-om treba pomoći da i ova zemlja postane normalna a neće postati normalna ako ne bude jednakih prava', kazao je Puljić.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Toni Cetinski, Bruno Petković, Goran Grgić, Peđa Grbin…