sastanak u zadru

Ministri Jadranske trilaterale razgovarali o proširenju EU-a, suradnji u NATO-u i regiji

20.12.2019 u 21:51

Bionic
Reading

Proširenje Europske unije na jugoistok Europe, suradnja u sklopu NATO-a i regionalna suradnja bile su glavne teme 4. sastanka Jadranske trilaterale, koja okuplja Hrvatsku, Albaniju i Crnu Goru, održanom u petak u Zadru na razini šefova diplomacije, kazao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Na sastanku je kao zemlja gost sudjelovala i Republika Sjeverna Makedonija, kako je prošle godine bilo dogovoreno na sastanku u Budvi.

Jadranska trilaterala službeno je inaugurirana u veljači 2017. u Splitu u cilju poticanja sigurnosne i gospodarske suradnje između Hrvatske, Albanije i Crne Gore.

„Ovogodišnji sastanak Jadranske trilaterale bio je posvećen najprije proširenju Europske unije na europski jugoistok, suradnji u okviru NATO-a i učinkovitoj regionalnoj suradnji”, kazao je Grlić Radman.

Sastanak je održan deset dana prije početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije pa je i to bila jedna od glavnih tema razgovora.

Ministar Grlić Radman izvijestio je kolege o prioritetima hrvatskog predsjedanja, posebice četvrtom – Europa koja je utjecajna.

Ministar je istaknuo da će središnji događaj hrvatskog predsjedanja biti Zagrebački samit 7. svibnja 2020. na kojem će se okupiti čelnici svih država Europske unije i država zapadnog Balkana.

„Želja nam je da taj sastanak na vrhu, koji se održava 20 godina nakon samita u Zagrebu 2000. godine, koji je otvorio europsku perspektivu Hrvatskoj i cijeloj jugoistočnoj Europi, bude jednako značajna referentna točka i za Uniju i za države kandidate i potencijalne kandidate kroz sljedećih deset godina”, kazao je.

Grlić Radman je istaknuo da će Hrvatska uložiti maksimalne napore kako bi se pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom otvorili tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, a očekuje i da će tijekom hrvatskog predsjedanja doći do daljnjih pomaka u pristupnim pregovorima s Crnom Gorom.

Hrvatska će se, istaknuo je, zauzimati i za napredak svih drugih država jugoistočne Europe na njihovu europskom putu, polazeći od načela ispunjavanja kriterija i vlastitih zasluga.

„Hrvatska će kao i do sada nastaviti davati bezrezervnu podršku europskim težnjama naših prijateljskih država, naših susjeda, i kroz pružanje tehničke, stručne  svake druge pomoći”, kazao je.

Na sastanku je ponovljena i zajednička potpora Albanije, Crne Gore i Hrvatske, članica NATO-a, završetku integracije Sjeverne Makedonije u NATO savez.

„Također, snažno podržavamo nastavak politike otvorenih vrata NATO saveza prema državama jugoistočne Europe. Ta politika mora svakako uključiti i Kosovo”, kazao je Grlić Radman.

Predstavnici triju država potvrdili su važnost daljnjeg jačanja međusobne suradnje jer ona daje snažan doprinos stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Europi.

Grlić Radman je kazao da postoje brojna područja od zajedničkog interesa u kojima je moguće bolje surađivati, kao što su prometna povezanost, zaštita okoliša, posebice Jadranskog mora i priobalja, te pitanje ilegalnih migracija.

„Sve zemlje koje predstavljamo danas su na migrantskim rutama i svima je ovo pitanje iznimno važno. Zaključili smo da je potrebno još usklađenije surađivati na ovom području”, kazao je.

Grlić Radman je također podsjetio da je u Zadru prošli tjedan pokrenut višenacionalni program obuke helikopterskih posada za posebne operacije te izrazio nadu da će se i druge države uključiti u taj oblik stručnog usavršavanja.

Sporazum o uspostavi Multinacionalnog središta za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Program – MSAP) potpisali su u listopadu 2018. u sjedištu NATO-a u Bruxellesu ministri obrane Bugarske, Hrvatske, Mađarske i Slovenije.