NIJE KASNO ZA CIJEPLJENJE

Gripa se širi Hrvatskom: Zagreb pod kontrolom, no jedna županija značajno odskače po broju oboljelih

  • Autor: Silvana Srdoč
  • Zadnja izmjena 24.12.2018 15:48
  • Objavljeno 24.12.2018 u 15:48
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prema posljednjim informacijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj je službeno registrirano ukupno 264 oboljelih od kliničke gripe, što očekivano ukazuje na uzlazni trend obolijevanja tijekom sezone gripe 2018./2019. Najviše oboljelih je na krajnjem jugu Hrvatske

Na dan 16. prosinca, broj prijava oboljelih od gripe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti varirao je od nule (u Virovitičko-podravskoj, Zadarskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji) do čak 107 registriranih u županiji u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Jedan slučaj gripe zabilježen je u Sisačko-moslavačkoj županiji, po dva slučaja u Karlovačkoj, Varaždinskoj, Ličko-senjskoj i Šibensko-kninskoj županiji, po tri u Koprivničko-križevačkoj i Požeško-slavonskoj županiji, četiri u Primorsko-goranskoj županiji, po pet u Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj i Istarskoj županiji, a po sedam u Krapinsko-zagorskoj županiji.

U Gradu Zagrebu registrirano je 15 slučajeva gripe, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 16 slučajeva, u Bjelovarsko-bilogorskoj 22 slučaja, u Zagrebačkoj 27 slučajeva i u Međimurskoj 36 slučajeva.

Od ukupno 264 prijava, većina (211) ih je pristigla u tjednu od 10. do 16. prosinca. Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u mlađim dobnim skupinama, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

Stopa incidencije oboljelih od gripe prema dobnim skupinama u Hrvatskoj u sezoni 2018./2019. na dan 16.12.2018.

Stopa incidencije oboljelih od gripe prema dobnim skupinama u Hrvatskoj u sezoni 2018./2019. na dan 16.12.2018.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Podsjetimo, virus gripe u Hrvatskoj laboratorijski je potvrđen 28. studenoga, što je mjesec dana ranije nego uobičajeno. Vrhunac gripe očekuje se u siječnju i potrajat će više tjedana, dok se znatniji pad broja oboljelih očekuje tek u ožujku.

U laboratoriju Nacionalnog referentnog centra za gripu HZJZ-a tijekom 50. tjedna virus gripe potvrđen je u 14 posto uzoraka pristiglih iz različitih dijelova Hrvatske, što ukazuje na umjereni intenzitet cirkulacije virusa, i to dominantno virus gripe tip A. U svim subtipiziranim uzorcima utvrđen je podtip A/H1N1/pdm09.

  • +8
  • +5

Cijepljenje protiv gripe

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

Cijepljenje se provodi svake sezone u razdoblju od listopada do kraja siječnja. Za stvaranje zaštite potrebno je dva do tri tjedna pa nije kasno za cijepljenje niti u siječnju s obzirom da je vrhunac sezone gripe najčešće u veljači.

Zbog stalnih promjena virusa i novog sastava cjepiva za svaku godinu, cijepiti se treba redovito svake godine.

Cijepljenje je organizirano u ordinacijama opće/obiteljske medicine, u pedijatrijskim ordinacijama ili Zavodima za javno zdravstvo.

Ako se cjepivo kupuje u ljekarni, to valja učiniti neposredno prije cijepljenja. Da bi cjepivo bilo sigurno i učinkovito ono se čuva i transportira na temperaturi od 2 do 8 stupnjeva Celzija. Cjepivo se ne smije zamrznuti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!