podaci hzjz-a

Gripa se razmahala, najbrže se širi među jednom dobnom skupinom, a najviše je ima u Brodsko-posavskoj županiji

06.01.2023 u 21:40

Bionic
Reading

Gripa u Hrvatskoj uzima sve više maha. Hrvatski zavod za javno zdravstvo analizirao je podatke gdje je ima najviše i u kojoj dobnoj skupini je najviše zaraženih

Iz tjedna u tjedan broj oboljelih od gripe dvostruko je veći. Prije dva tjedna, taman uoči Božića, imali smo 490 zabilježenih slučajeva gripe. Tjedan poslije - 1043. I evo posljednji podaci iz 2022. pokazuju da je s gripom Božić dočekala 2731 osoba, javlja Dnevnik.hr.

Kada gledamo cijelu Hrvatsku, ispada da je najviše bolesnih u odnosu na 100.000 stanovnika, u Brodsko-posavskoj županiji, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj. Najbolja situacija, odnosno najmanje slučajeva bolesti je u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj i Karlovačkoj.

  • +8
Cijepljenje protiv gripe Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Gledajući prema godinama - gripe najviše ima među jednom dobnom skupinom. Gripa je najraširenija među djecom. Najviše u predškolskoj dobi između 5 i 6 godina. Zatim onima još mlađima od godine do 4 godine života, pa među školaricima od 7. do 14. godine.

Najmanje slučajeva gripe je srećom među najstarijima - 18 puta manje nego kod predškolaca, a znamo da upravo starijima od 65 može biti kobna. Ako se pitate zašto je gripa ponovno postala vijest, e pa to nije zato jer korone nema - već zato što je zbog korone gotovo dvije godine nije ni bilo. Naime, ove godine tek je počeo rast broja zaraženih.

2021. gripe je bilo malo, a 2020. nije je ni bilo, a sada liječnici kažu da bi nam ova godina mogla donijeti one pretpandemijske brojke kada je po sezoni bilo i više od 60 tisuća zaraženih, barem onih koji su bolest prijavili kod liječnika.