AFERA OTOK ZNANJA

'Grgić se mora povući iz Vijeća HRT-a'

04.03.2010 u 14:55

Bionic
Reading

Programsko vijeće HRT-a pokušat će, za nešto više od dva tjedna, ponovo izabrati glavnog ravnatelja kuće, ali za dio vijećnika dvojbeno je treba li u izboru sudjelovati i dopredsjednik Vijeća Siniša Grgić, protiv kojeg je Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podnijelo istražni zahtjev zbog sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti u priči oko propalog projekta Koločep - otok znanja

Postupak za prestanak mandata članu Vijeća, prema Zakonu o HRT-u, pokreće se na zahtjev Vijeća ili Ravnateljstva HRT-a. Od glasnogovornika s Prisavlja Danka Družijanića doznajemo da 'Ravnateljstvo protiv Grgića u ovom trenutku neće poduzimati nikakve korake', ali to će po svoj prilici učiniti Vijeće.

Iako se Grgić još uvijek nije ogriješio o članak 20. Zakona o HRT-u, u kojem se objašnjava kada članu Vijeća može prijevremeno prestati mandat, vijećnici s kojima smo kontaktirali smatraju da je njegova ostavka ili zamrzavanje članstva, koje Zakonom nije predviđeno, u ovom trenutku moralno pitanje.

Slučaj štikla

Prije dvije godine između tadašnjih članova VijećaJadranke Kolarević i Danka Bljajića došlo je do fizičkog obračuna nakonjedne od sjednica. Pale su teške riječi, proradile su navodno i šake, azrakom je, spominjalo se tada, letjela i štikla. Zbog toga je pokrenutpostupak za Bljajićevo razrješenje koje se na koncu i dogodilo. Bljajićje tako postao jedini vijećnik koji nije svojom voljom izašao iz Vijeća.

Prema slovu na papiru vijećnik može biti razriješen dužnosti na vlastiti zahtjev, ako svojim djelovanjem postupa protivno zakonu i drugim propisima kojima se uređuje obavljanje djelatnosti HRT-a, ako je osuđen za kazneno djelo na bezuvjetnu kaznu zatvora, ako ne prisustvuje sjednicama u razdoblju duljem od šest mjeseci i ako izvan propisanog načina rada Vijeća HRT-a svojim zahtjevima nastoji utjecati na objavljivanje određenih programskih sadržaja.

'Da sam u njegovoj situaciji, ja bih zamrznuo članstvo, odnosno ne bih se pojavljivao na sjednicama dok se ta priča ne završi, ali Siniša je pametan i odrastao čovjek i vjerujem da je svjestan kakvu odluku treba donijeti.

Činjenica je da priča o Koločepu nije nova stvar i istina je da je zahtjev za istragom tek sada podignut i da se sve skupa ne čini nimalo bezazlenim.

Isto tako, treba reći da se mi nismo sami izabrali u Vijeće i da bi oni koji biraju ljude u njega trebali malo jasnije i transparentnije preispitati one koje nominiraju', kazao nam je vijećnik Hašim Bahtijari.

Njegovo mišljenje dijeli i Dragan Crnogorac koji smatra da bi Grgić svojim povlačenjem oslobodio Vijeće pritiska.

Ostavka je nužna

Predsjednik saborskog Odbora za medije Nenad Stazićsmatra da bi Grgić bez obzira na konačni ishod slučajamorao podnijeti ostavku. 'Da sam na njegovu mjestu, ja bih to napraviojer samo tako Vijeće može neopterećeno i normalno funkcionirati, a toje posebno bitno sada kada se bira nova Uprava kuće', kazao je Stazić.

'Nikog ne osuđujem unaprijed, ali mislim da v.d. Ravnateljstvo i Vijeće mora sjesti i vidjeti što napraviti. Riječ je o jednoj negativnoj priči koja se reflektirala i na izbor ravnatelja u prvom pokušaju. Da sam na njegovu mjestu, povukao bih se na neko vrijeme i na taj način zaštitio Vijeće od daljnjih pritisaka', iznio nam je svoje viđenje situacije Crnogorac.

Profesor Damir Grubiša pak drži 'da Vijeće o svemu mora raspravljati na prvoj sljedećoj sjednici' i mišljenja je da bi se Grgić trebao privremeno povući.

'U ovom trenutku to je pitanje morala. O konkretnim sankcijama može se govoriti tek kada bude osuđen. Situaciju kakvu imamo sada zakonodavac nije predvidio jer ako se vijećnik na sjednicama ne pojavljuje dulje od šest mjeseci, onda se automatski stječu uvjeti za njegovo razrješavanje s dužnosti', naglasio je Grubiša.

Za Sanju Modrić dileme nema – 'Grgić se mora povući i staviti se u stanje mirovanja radi zaštite ugleda javne institucije kakva je HRT'. 'Ako Ravnateljstvo ne pokrene takav postupak, predložit ću da to Vijeće učini', naglašava Modrić.

Za razliku od svojih kolega, Želimir Mesarić i Ilija Rkman smatraju da u ovom trenutku ne treba ništa poduzimati 'jer svi su nevini dok im se ne dokaže suprotno'.

Što o svemu misle predsjednik Vijeća Zvonko Milas i prozvani Grgić, nismo uspjeli saznati jer unatoč brojnim pozivima nisu podizali telefonske slušalice.