pozivi na evakuaciju

Grčka gori, šumski požari blizu predgrađa Atene

03.08.2021 u 19:32

Bionic
Reading

Vatrogasci u Grčkoj nisu uspjeli savladati divovski požar koji se približio sjevernim predgrađima Atene u utorak te je vatra zahvatila naselja Varybobi i Acharnes zbog čega su tisuće stanovnika u bijegu. "Odmah napustite svoje kuće", pozvao je stanovnike gradonačelnik Acharnesa Spyros Vrettos putem državne televizije.

Stanovnici su primili upozorenja i sms porukama civilne obrane. Gusti oblaci dima vidljivi su posvuda iznad grčke prijestolnice. Stanovnici naselja zahvaćenih vatrom napustili su svoje domove u panici.

"Bježimo iz pakla", doviknuo je tv izvjestitelju jedan stanovnik iz svog automobila. Požar se brzo širio iz obližnjih šuma prema nastanjenim područjima, kazao je guverner regije Giorgos Patoulis i pozvao sve stanovnike da odmah napuste to područje.

Meteorolozi su danima upozoravali na mogućnost izbijanja tako velikih požara jer je Grčku zahvatio velik toplinski val za koji se ne očekuje da će popustiti ovaj tjedan. Temperature se penju iznad 40 stupnjeva Celzijevih.

U drugim dijelovima Grčke vatrogasci se bore s velikim požarom na otoku Rodosu zbog čega su stanovnici nekoliko  općina već bili prisiljeni pobjeći. 

Vlasti su upozorile javnost da će opasnost od izbijanja požara biti vrlo velika čak i kada prođe toplinski udar jer vlada velika suša, a meteorolozi su najavili snažne vjetrove.