opasno kod segeta gornjeg

[VIDEO/FOTO] Na požarištu iza Trogira vatrogasna noćna mora: 'Požar je opet van kontrole, vjetar stvara probleme'

02.08.2021 u 12:40

Bionic
Reading

Nakon što je poslijepodne stavljen pod kontrolu, opet se rasplamsao požar koji je jutros planuo na području Segeta Gornjeg i Planog nedaleko od Trogira. Budući da gori u blizini dalekovoda, isključena je struja stanovnicima Segeta Gornjeg i onima u zaleđu općine Marina. Izgorjelo je oko 500 hektara niskog raslinja, makije i borove šume. U splitskoj zračnoj luci dosta je letova otkazano - ili su preusmjereni na Zadar, a neki su se morali vratiti u Beč, Beograd ili Zagreb

Sve snage ostaju na terenu i preko noći jer je vjetar jak i mijenja smjer.

'Nova fronta požara pojavila se nakon što su se povukli kanaderi. Radi se o fronti iznad Planog koja ide prema brdu. Na putu vatrene stihije nema kuća. Prema posljednjim informacijama izgorjelo je više od 500 hektara makije, borove šume i niskog raslinja. Požar je u jednome trenutku gasilo čak osam protupožarnih zrakoplova. U posljepodnevnim satima stigli su i pripadnici kopnenih snaga Oružanih snaga, a problemi su počeli kad je zašlo sunce. Daleko od toga da je požar pod kontrolom', javio je Ivica Đuzel za Dnevnik 3 HRT-a.

'Sve je materijalna šteta. Šuma je šuma. Imamo izgorene dvije kamp-kućice i jedan gliser. Ali, šteta je i inače. Zračna luka nije radila, promet je djelomično bio zatvoren neko vrijeme, dosta stanovnika s ovog područja je bez električne energije, sve je to šteta', izjavio je županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević.

  • +3
Požar kod Trogira po noći Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Požar u Segetu Gornjem u trogirskom zaleđu još nije u potpunosti stavljen pod kontrolu te vatrogasci i tijekom noći nastavljaju gasiti vatru. Vatra se prethodno širila prema istoku i sjeveru. Tijekom dana je oko sat vremena zbog požara bila na snazi mjera zaustavljanja slijetanja zrakoplova u splitsku zračnu luku.

Ukupno 26 pripadnika protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz vojarne 'Knez Trpimir' u Divuljama upućeno je tijekom poslijepodneva u akciju gašenja požara kod Segeta Donjeg, javila je Slobodna Dalmacija.

'Slijedi cjelonoćno čuvanje. Borimo se od 10 ujutro i nadamo se da ćemo to što prije riješiti. Ne znamo koliko je površine zahvaćeno, sigurno je više stotina hektara', rekao je Marin Buble, zapovjednik operativnog područja Trogir, za Dalmatinski portal. Potvrdio je da su se zračne snage povukle s dolaskom mraka, nakon čega je oko 150 vatrogasaca raspoređeno na terenu. 'Požar još nije pod kontrolom, ali nema ugroze za kuće, čekamo jutro da nastavimo sa sanacijom', rekao je ranije Buble.

Marin Buble Izvor: Društvene mreže / Autor: Dalmatinski portal

Županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević iz ugroženog mjesta Plano rekao je za Vijesti Nove TV da požar gasi 170 vatrogasaca s 50 vozila. 'Vatra nije pod kontrolom', kazao je Kovačević i u tom trenutku potvrdio kako je izgorjela jedna kamp kućica i nagorio jedan gliser.

  • +16
Požar kod Trogira Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

'Stambeni objekti nisu ugroženi, ovdje u Planom je najveće naselje pa je većina snaga ovdje. Gašenje otežava jak vjetar i nepristupačan teren, s mehanikom tu ne možemo doći. Ovo gdje su putevi smo riješili', potvrdio je Kovačević.

Istaknuo je kako sada slijedi najgori dio.

'Očekuje nas borba, bit ćemo ovdje cijelu noć, a sigurno i veći dio sutrašnjeg dana. Sada slijedi najgore, a to su pješaci s naprtnjačama i stotine metara pruge', rekao je Ivan Kovačević koji o uzroku požara nije htio nagađati već je istaknuo kako vatrogasnih snaga zasad ima dovoljno.

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Da požar nije pod kontrolom potvrdio je prije mraka i Marin Buble, zapovjednik DVD-a Trogir. 'Požar i dalje nije pod kontrolom. Velika je površina, kako okrene vjetar, tako plane i mi prebacujemo snage', kazao je Buble za Dalmaciju Danas

'Najviše snaga nam je raspodijeljeno na jugozapadu, iznad zaobilaznice. Stanje na sjeveru vodi kolega Darko Maretić. Ulazak u noć malo zabrinjava, ali nastojat ćemo svim snagama odraditi gašenje dok je dan', zaključio je.

  • +9
Požar kod Trogira Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Župan Blaženko Boban rekao je za N1 da je požarom obuvaćena vrlo velika površina. 'Zasad nema nekih informacija, ima nešto mladih maslinika, nema druge štete u poljoprivredi... Interes je zapovjedniku da do noći stavi požar pod nadzor, dokad mogu zračne snage pomoći gasiti jer je veliki dio nepristupačnog podučja i zemaljske snage mogu teško do njega. Dežurat će se cijelu noć i vjerojatno sutra cijeli dan', rekao je župan, dodajući da je do 16, 17 sati bila tramontana, sada je okrenulo na maestral što stvara problem zračnim snagama.

Nevolje u zračnom prometu

"Hrvatska kontrola zračne plovidbe je procijenila da je zbog ovog požara nesiguran prostor za slijetanje zrakoplova u zračnu luku pa je slijetanje zrakoplova oko sat vremena bilo preusmjereno, a tri su zrakoplova sletjela u zadarsku zračnu luku, jedan u zračnu luku dr. Franjo Tuđman u Zagrebu, rekao je za Hinu Mate Melvan, voditelj službe prihvata i otpreme putnika u splitskoj zračnoj luci.

Po njegovim riječima dva su avioprijevoznika poslijepodne otkazala svoje uzlijetanje s piste splitske zračne luke za sutra. "Stanje se počelo normalizirati oko 15.30 sati pa će, zbog mjera zaustavljanja slijetanja zrakoplova u splitsku zračnu luku, biti stanovitih kašnjenja u nastavku prometa," rekao je Melvan.

Slobodna Dalmacija, međutim, oko 17.30 sati doznaje da brojni zrakoplovi kasne, a neki prethodni letovi su preusmjereni u Zadar.

Vatra je zaobišla kuće u Baradićima i širila se prema Planom u pravcu deponija. I dalje gori makija i suho raslinje, požar je zahvatio i dio borove šume. Potom se vatrena stihija širila i preko brda Vilajica na stare zaseoke Emeri i Višići, prema slabo naseljenom području gdje se nalaze uglavnom napuštene kuće. Međutim, kuće će, kako je rečeno Slobodnoj, biti obranjene.

Glavni županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević izvijestio je ranije da u gašenju požar sudjeluju i dva kanadera te dva air traktora.

  • +15
Požar kod Segeta Gornjeg Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Na terenu je i ranije bio župan Blaženko Boban. "Sada sam u Segetu Gornjem, bio sam i u Planu, velika površina je zahvaćena. Na sjevernoj strani je intenziviran požar jer je okrenuo maestral, no, nema opasnosti za kuće, nadamo se da će uskoro biti stavljen pod kontrolu", rekao je Boban za Dalmatinski portal.

Kako Dalmatinski portal doznaje od Pere Bilasa, pomoćnika direktora Zračne luke Split, zbog požara u blizini aerodroma, više je zrakoplova upućeno na alternativne piste. Resnik, kaže Bilas, nije zatvoren, nego je došlo do poremećaja u zračnom prometu. Kanaderi stalno prelijeću jer im je to najkraći put do požarišta.

Slobodna Dalmacija izvijestila je svaki avioprijevoznik za sebe odlučuje hoće li odgoditi let ili će se on ipak održati pod otežanim uvjetima.

Gašenje su preko dana otežavali teško pristupačan teren, blizina naselja i jak vjetar koji je nosio pepeo i do Kaštel Kambelovca, kao i dim koji je prekrio dio neba i nad Kaštelima.

Prema informacijama kojima raspolaže Slobodna Dalmacija, izgorjela je jedna kuća u zaseoku Hrabar.

U gašenju sudjeluju JVP-ovi: Trogir, Split, Sinj i Podstrana te DVD-ovi: Trogir, Okruk, Marina, Solin, Seget-Vranjica, Slatine, Kaštel Gomilica, Mladost, Kaštela, Vranjic, Dugopolje i Split.

'Situacija je trenutno puno bolja, krak požara koji je išao prema jugoistoku je zaustavljen. I dalje se nastavlja s gašenjem na nepristupačnom terenu', kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, prenosi Dalmatinski portal.

Požar se približio dalekovodu, pa je stanovnicima Segeta Gornjeg i Marinske zagore isključena struja. Zaseoci Gulišije i Vukmani nemaju struje, a djelatnici HEP-a su isključili i treću stanicu za napajanje električnom energijom, prema kamenolomu Dragun.

Splitsko-dalmatinska policija javila je da je zbog gašenja požara na cesti DC 58 jedan kolnički trak zauzet vatrogasnim vozilima, dok se promet odvija drugim kolničkim trakom uz regulaciju od strane policijskih službenika.