UGROŽENA EGZISTENCIJA

Grcima otvaraju banke i uvode nove poreze

Bionic
Reading

Grčka se priprema danas otvoriti banke koje su bile zatvorene posljednje tri tjedna. Međutim, građani su podijeljeni kada je riječ o uvjetima koje njihova zemlja mora ispuniti kako bi dobili novi paket financijske pomoći. Nekoliko radničkih sindikata organiziralo je prosvjede na ulicama Atene, a njima su se pridružili i umirovljenici koji su nezadovoljni novim mjerama štednje

Mjere koje je grčki Parlament usvojio u četvrtak podrazumijevaju rast poreza u više sektora, smanjenje javne potrošnje, smanjenje mirovina te poništavanja većine radnih prava iz kolektivnih ugovora. Također, novim mjerama predviđeno je da ugostiteljski i trgovački objekti rade i nedjeljom, čime je okončana dugogodišnja tradicija neradne nedjelje u ovoj zemlji.

'Želimo pokazati našim poslodavcima da smo u štrajku i da ćemo štititi naša prava. Naša je poruka jasna: borit ćemo se bez obzira na to koja politička opcija bude na vlasti', poručila je Eleni Lalou, zaposlenica u jednoj knjižari i organizatorica prosvjeda.

Aplikacija za bankomate

'Vjerujem da se premijer Aleksis Cipras jedini može suprotstaviti sindikatima i on to mora učiniti zbog Grčke. Zbog sindikata ne možete ništa kupovati nedjeljom, kao u drugim europskim zemljama. Što oni misle da su? Cijeli svijet radi i nedjeljom. Kada sam bila zaposlena, radila sam svaki dan, nekada i noću', požalila se umirovljenica Maria.

No Grcima neće biti ukinuto ograničenje podizanja novca na bankomatima. Istovremeno počinje i primjena viših poreznih stopa. Kako građani Grčke vide svoj život s novim nametima, na ulicama glavnog grada istražio je Al Jazeerin reporter Marko Subotić.

'Možemo podići 60 eura dnevno, ali u nekim slučajevima banke daju samo 50 eura, jer im nedostaje sitan novac ili bankomati budu prazni. To ponekad može biti problem', ukazuje Nik Vasilikis.

Kako bi prebrodili taj problem, trojica Atenjana napravila su aplikaciju preko koje se svi mogu informirati ima li redova ispred bankomata, na kojem ima dovoljno novca i gdje se mogu podići sve novčanice.


'Dobili smo ideju istog dana kada je uvedeno ograničenje podizanja novca. Stajali smo u redu ispred bankomata i došli na ideju. Aplikacija je jednostavna za korištenje. Pokazuje lokaciju najbližeg bankomata i tu vidite ima li novca, ima li novčanice od 20 eura', objašnjava inženjer softvera Dimitris Kacieleiteriu

Poskupljenja se najprije očekuju u supermarketima i tko se do sada uspijevao provući kroz mjesec s novim porezima, kažu, sve će se promijeniti. Janis Sirtopulos proizvodi i prodaje svoje povrće na tržnicama u Ateni. Za sada ne razmišlja o povećanju cijena, ali kaže da je Ciprasova vlada stvorila uvjete za to.

'Nemamo novca za sjetvu, za radnike. Da biste proizvodili na selu, morate imati novca. I kada banke budu otvorene, nećemo moći podići sav novac, već i dalje samo 60 eura', žali se Sirtopulos.

Strah da su nove mjere - loše

Od 2010. bruto domaći proizvod Grčke, odnosno sve ono što građani i privreda proizvedu, pao je za četvrtinu. Pojedini ekonomisti očekuju da će se taj pad nastaviti. Nove mjere, kažu, loše su, jer se ne baziraju na smanjenju potrošnje, već povećanju poreza.

'Prilično sam siguran da će početi veliko izbjegavanje plaćanja poreza, posebno na grčkim otocima. I uvjeren sam da će to ovog puta biti više tolerirano nego ranije. Također očekujem da će mnogo ljudi ili tvrtaka bankrotirati, a radnici dobiti otkaze. I znam da će ova i naredna godina za Grčku biti veoma teške', prognozira ekonomski analitičar Aristides Hacis.

Teška vremena, kažu grčki analitičari, možda nisu prošla, ali je zato izbjegnut najgori scenarij. Njihova zemlja je ipak ostala članica elitnog kluba eurozone.