'ČOVJEK OD MORA 2008'

Grci se ispričali Laptalu

13.12.2008 u 17:18

Bionic
Reading

Udruženje grčke pomorske industrije i vodeći svjetski pomorski glasnik Lloyd list dodijelili su priznanje Kristu Laptalu, proglasivši ga Čovjekom od mora za 2008.

Udruženje grčke pomorske industrije i vodeći svjetski pomorski glasnik Lloyd list sinoć (petak) su na svečanosti u Ateni dodijelili svoja godišnja priznanja. Veliko iznenađenje, ali i iznimno lijepa gesta dodjela je priznanja dubrovačkom kapetanu Kristu Laptalu koji je nevin odležao u grčkom zatvoru punih 16 mjeseci.

Laptala su proglasili Čovjekom od mora za 2008 (Man of the Sea) u veoma prestižnoj kategoriji koja se dodjeljuje uz pokroviteljstvo lista Lloyd i u nazočnosti visokih predstavnika grčke vlade. Grci, točnije njihova pomorska industrija na ovaj su se način očito odlučili ispričati dubrovačkom kapetanu za sve što je doživio u njihovoj zemlji.

Kapetanu Laptalu vijest o ovom priznanju javljena je prije nekoliko dana kada je i pozvan da osobno preuzme nagradu. No, za dubrovačkog kapetana tako brzi povratak u zemlju gdje je tretiran kao teški kriminalac sve do nedavne oslobađajuće presude bile je neprihvatljivo. Umjesto njega, na Laptalov zahtjev, to visoko priznanje primio je tajnih Sindikata pomoraca Predrag Brazzoduro. No, preko video poruke Laptalo se osobno zahvalio reprezentativnom skupu vodećih ljudi grčkog pomorstva i visokih državnih dužnosnika.

- Sretan sam što mogu primiti ovu nagradu. Prihvaćam je ne samo u svoje ime već i u ime moje obitelji i tisuće hrvatskih građana koji su me podržavali kroz moje uzničke dane i bez čije podrške ne bih preživio.Također je prihvaćam u ime mog prvog časnika i vođe palube kao i u ime onih pomoraca koji su širom svijeta neopravdano tretirani kao kriminalci. Njihov glas se ne čuje!

Još prije dva tjedna razmišljao sam o tome da li ću ikada više biti slobodan čovjek. Ovo priznanje od brodovlasnika u zemlji u kojoj smo moja porodica i ja jako patili, dirljivo je. Nemojte dopustiti da se nešto slično ikada više dogodi, poručio je Grcima dubrovački kapetan.

Brazzoduro se primajući priznanje zahvalio svim grčkim pomorcima koji su svojim potpisima tražili oslobađanje Kriste Laptala te poručio kako bi ovo priznanje trebalo značiti poticaj zajedničkoj snažnijoj borbi za dekriminalizaciju pomoraca.