slažete li se?

Grbin: Treba preispitati nabavu remdesivira, to je lijek upitne učinkovitosti

03.11.2020 u 21:56

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin upozorio je u utorak kako bi Hrvatska trebala preispitati nabavu lijeka remdesivira za 40 milijuna kuna s obzirom na to da je prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije njegova učinkovitost u liječenju zaraze koronavirusom upitna.

Saborsku raspravu o Izvješću premijera o sastancima Europskog vijeća Grbin je iskoristio i kako bi pitao je li napravljen plan dostupnosti cjepiva protiv koronavirusa za hrvatske građane s obzirom na to da ono neće biti dostupno za sve, a pozvao je i na što skoriju izradu Nacionalne razvojne strategije. "Bez nje se neće moći donijeti operativni planovi, a novac predviđen za njih iz EU fondova ostat će, mrtvo slovo na papiru", ustvrdio je Grbin.

Šef SDP-a pozdravio je dogovor na razini Europske unije oko lockdowna upitavši kako će to utjecati na očuvanje slobode kretanja i funkcioniranje schengenskog graničnog režima, a zanimalo ga je i kakve će posljedice brexit bez dogovora imati na Hrvatsku.

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je kako je zadovoljan zajedničkim djelovanjem u EU uz podršku Europske komisije kako bi se stvorili temelji jačanja gospodarstva i očuvanja radnih mjesta u uvjetima pandemije koronavirusa i otpornosti na buduće moguće krize. Ključnim je označio jačanje održivosti gospodarstva.

Stephen Bartulica (Domovinski pokret) upozorio da Hrvatskoj prijeti pad BDP-a od osam posto te proračuski deficit u visini od oko 30 milijardi kuna. "Ekonomska stvarnost je tmurna i teška, a zelene politike koštaju i traže velika izdvajanja. Naša industrija treba ostati konkurentna, a tranzicija treba biti ravnopravna i uravnotežena", istaknuo je Bartulica.

Zanimalo ga je i što se čini na suzbijanju islamskog terorizma ili će europski čelnici i dalje samo izražavati sućut obiteljima nevinih žrtava.

Vezano uz najnoviji teroristički napad u Beču, premijer Plenković rekao je kako se radi na zajedničkim aktivnostima kako bi se suzbile takve pojavnosti.