još čekaju nastavak rasprave

Grbin podsjeća: Kada ćete natjerati Vladu da se očituje o našem prijedlogu zakona o pobačaju?

14.02.2020 u 10:19

Bionic
Reading

Iako su zastupnici radni dan trebali započeti raspravom o izvještaju Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, već prije početka za riječ se javio SDP-ov Peđa Grbin

'Moram vas upozoriti na odredbu poslovnika prema kojoj ako to zatraži 30 zastupnika rasprava o pojedinoj točki mora se održati u roku od sedam dana. Prošli tjedan imali smo raspravu o Zakonu o medicinskom prekidu trudnoće. rasprava o njemu je odgođena jer nije bilo dostavljeno mišljenje Vlade. U međuvremenu su održane dvije sjednice Vlade, a mišljenje još nije došlo. Zanima me da li ćete vi, odnosno Predsjedništvo Sabora poduzeti išta poduzeti išta da Vlada ispuni svoju obvezu i da Saboru postupi u skladu s poslovnikom?', kazao je Grbin.

'Rasprava je počela i onda je prekinuta zbog nemogućnosti nastavka te točke. Zbog situacije kakva je bila točka je prekinuta, nije odgođena nego će se nastaviti', objašnjavao je predsjedavajući Željko Reiner.

Prekršili ste poslovnik, rekao mu je Grbin. 'Rasprava mora biti provedena u cijelosti, a predsjednik i Predsjedništvo Sabora moraju osigurati da vlada i matična radna tijela ispune svoju obvezu, vi to niste čuli. Ne provevši raspravu do kraja prekršili ste Poslovnik', rekao je Grbin.

Rasprava će se nastaviti kad se steknu uvjeti, ponovio je Reiner no nije dao odgovor kada će se to dogoditi.

Podsjetimo, rasprava o SDP-ovom prijedlogu zakona započela je prošlu srijedu u večernjim satima, no nije dugo potrajala jer se o prijedlogu nije oglasila vlada niti je svog predstavnika poslala na sjednicu.

Prijedlog je tada u ime Kluba SDP-a obrazložio Arsen Bauk naglasivši kako njime žele postići da pobačaj bude legalan, dostupan i besplatan, a rezultat je nečinjenja Vlade, jer ga nije predložila, iako ju je na to obvezao Ustavni sud.

Naime, prema odluci Ustavnog suda iz 2017. Vlada je trebala izraditi zakonski prijedlog do veljače prošle godine, ali to nije učinila.

Bauk je izrazio žaljenje što se Vlada o njihovom prijedlogu nije očitovala te nije uputila svog predstavnika, a o njemu se nije očitovao ni matični odbor, pa je u znak prosvjeda sjeo na mjesto u sabornici na kojem inače sjede predstavnici Vlade na što ga je predsjedavajući Reiner zamolio da "ne radi cirkus". Bauk je zbog dodatnih konzultacija zatražio stanku koju je Reiner i odobrio. No, nakon stanke Bauk je ponovno sjeo na isto mjesto i u tome su mu se pridružila još trojica SDP-ovih zastupnika - Saša Đujić, Željko Jovanović i Domagoj Hajduković.

Nakon burnog prepucavanja u kojem su SDP-ovci inzistirali da nema uvjeta za raspravu, te nekolicina njih dobila i opomene, rasprava je prekinuta.