šef sdp-a

Grbin: Odmah uvesti 'crne liste' trgovaca

20.01.2023 u 13:36

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u petak je ponovno upozorio da cijene ne prestaju rasti i inflacija predstavlja ogroman teret za građane, a Vlada ništa ne poduzima pa je pozvao na hitno uvođenje 'crnih lista' trgovaca kako bi građani znali tko neopravdano diže cijene

„Živo me zanima hoće li predsjednik Vlade danas napokon predstaviti arsenal mjera o kojem već tjednima govori. Činjenica je da se cijene u Hrvatskoj ne smanjuju i da inflacija predstavlja ogroman teret za građane", izjavio je Grbin u Saboru.

Po podacima Zavoda za statistiku, dodao je, porast cijena hrane predstavlja najveći generator inflacije, a Plenković i njegova Vlada po tom pitanju ne poduzimaju ništa konkretno.

Danas na Vladi imaju još jednom priliku nešto napraviti i pokazati je li im uopće stalo do standarda hrvatskih građana, napomenuo je.

Brojne su stvari koje se mogu napraviti i umjesto svađa i prepucavanja s trgovcima mogli su sjesti za stol s njima i vidjeti može li se razgovorom doći do rješenja. Paralelno s tim potrebno je konačno uvesti 'crne liste', a ne nekakve 'bijele' izmišljene prije desetak dana, nego one gdje će se konkretno pratiti cijene, a građani vidjeti tko ih neopravdano podiže, smatra Grbin.

Ponovio je da je nužno baviti se povećanjem standarda građana, što je moguće jedino porastom mirovina i plaća.

„Od arsenala nismo vidjeli ni 'a', a cijene rastu i dalje i nema nikakvih naznaka da će se nešto početi mijenjati. U stvari – prazna puška”, naglasio je Grbin.

Dodao je i da 31. ožujka istječu antiinflatorne mjere, a SDP smatra da se te mjere moraju nastaviti i nakon tog datuma te raditi na tome da su subvencije i potpore vežu uz određene uvjete.

No, upozorava, u proračunu sredstva za nastavak mjera nakon ožujka nisu predviđena. Ako se mjere nastave, potrebno ih je vezati uz određene uvjete, a ne da se daju na lijepe oči, smatra Grbin.

Treba i sa sindikatima ispregovarati koji su proizvodi ključni za standard građana i koji će se pratiti, poručio je, dodavši da je Vlada morala još prije godinu dana intervenirati uvođenjem 'crnih lista'. U Sloveniji koja ih je uvela, to je dalo određene rezultate, kazao je.

Ocijenio je i da Zakon o pomorskom dobru ne donosi ništa dobro za hrvatske građane jer, uz sva poskupljenja koja imamo, iz predloženog proizlazi da će se morati plaćati i za plaže.

Zato mi iz SDP-a poručujemo Vladi – ne kradite nam i plaže, poručio je šef SDP-a, naglasivši da Zakon u ovom obliku ne prihvaćaju i da će učiniti sve što je u njihovoj moći da spriječe njegovo usvajanje.