klimava fotelja

Gradonačelnik Pule nije zabrinut zbog raspada vladajuće koalicije: 'Nastavljamo kao manjinska vlast, osjećam se opušteno jer vjerujem da idem dobrim putem'

24.03.2022 u 18:04

Bionic
Reading

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić novinarima je u četvrtak izjavio da nakon raspada vladajuće koalicije njegova lista nastavlja djelovati kao manjinska vlast, a Gradsko će vijeće, kako je rekao, od teme do teme, od točke do točke odlučivati hoće li ga podržati.

Kako je rekao u izjavi za novinare, bilo je deset mjeseci sporosti te mu takav način rada nije odgovarao jer, istaknuo je želi više, "da sve ide dinamičnije i da ključni projekti idu brže".

"Odgovorni smo prema građanima i daljnje odluke ići će pred ljude koji su izabrani. Oni će procijeniti, pa će se vidjeti podržavaju li vijećnici projekte koji su dobri za grad", rekao je Zoričić i dodao kako nastavlja dalje kao manjinska vlast, a Gradsko vijeće će od teme do teme i od točke do točke odlučivati hoće li ga podržati.

"Vijeće mora biti javna pozornica, da se vidi tko kako promišlja. Ni do sada nije bilo monolitne vlasti, a neće je ni biti. Nema gazde, idemo dalje svako svojim putem, ja kao gradonačelnik imam ovlasti i idem dalje svojom vizijom vođenja ovoga grada i vjerujem da će svi dionici Vijeća na afirmativan način progovarati o svim projektima koji su važni za viziju i buđenje Pule nakon toliko godina stagnacije" , istaknuo je Zoričić.

Naglasio je da se "osjeća opušteno jer vjeruje da ide dobrim putem".

Glede suradnje, odnosno nesuradnje s platformom Možemo! koja je na kraju dovela do raspada koalicije, rekao je da se nisu usuglasili oko ključnih tema, a na pitanje postoji li mogućnost za suradnjom s IDS-om odgovorio je kako je već u nekoliko navrata rekao što misli o suradnji s IDS-om.

"Mi ćemo predlagati projekte za razvoj grada, pa će se glasati. Ne mogu govoriti unaprijed, a procedura je  da ako tri mjeseca nema odluka, ide se na izbore.  Izbora se ne bojim" , naglasio je Zoričić

Na upit hoće li čelnica platforme Možemo! Pula  Dušica Radojčić odstupiti s mjesta predsjednice Vijeća istaknuo da to treba pitati nju.

"Iduća sjednica je 14. travnja pa ćemo vidjeti. Važno je da u Puli napokon nema više jednoumlja nego različitost u razmišljanjima",rekao  je Zoričić. 

Govoreći o najaktualnijoj temi u gradu, koja je "kumovala" raspadu koalicije,  izgradnji nogometnog igrališta na šetnici Lungomare i mogućem referendumu, Zoričić je naglasio kako je referendum sasvim legitimno pitanje.

"Znaju se procedure za referendum i izmjenu UPU-a. Referenduma se sigurno ne bojim, uostalom, na građanima je da odluče" - poručio je Zoričić.

 U vladajućoj koaliciji do danas su bila četiri vijećnika Nezavisne liste gradonačelnika Zoričića, isto toliko platforme Možemo!, te tri SDP-a.  Osim njih  u GV-u je još osam vijećnika IDS-a, dva HDZ-a i pripadnik srpske nacionalne zajednice.