VENEZUELA

Gradonačelnik Caracasa uhićen, optužen za pokušaj državnog udara

20.02.2015 u 09:45

Bionic
Reading

Venezuelski oporbeni čelnik Antonio Ledezma, gradonačelnik Caracasa, uhićen je u četvrtak, a vlada tvrdi da je njegovim privođenjem spriječila državni udar planiran iz Sjedinjenih Država koje optužbe nazivaju lažnima i odbacuju.

Pripadnici obavještajne službe uhitili su 59-godišnjeg političara u njegovu uredu u bankovnoj četvrti Caracasa pošto su razbili vrata i pucali u zrak, prema riječima očevidaca, piše agencija AFP.

Ledezma je uhićen godinu dana od izbijanja oporbenih prosvjeda kojima se predsjednika Nicolasa Madura pozivalo na ostavku. Maduro tvrdi da je Ledezma, kojega naziva "vampirom", poticao protuvladine prosvjede od veljače do svibnja 2014., s više od 43 ubijenih.

U televizijskom obraćanju javnosti Maduro je optužio Ledezmu da je s vojnim časnicima planirao državni udar u sprezi sa Sjedinjenim Državama. Kao dokaz navodi službeni dokument koji je Ledezma potpisao i pozivao na "nacionalnu tranziciju".

Maduro često optužuje oporbene vođe za planiranje državnog udara pri čemu obično ne podastire mnogo dokaza.

Izabran u travnju 2014., nakon smrti bivšeg predsjednika Huga Chaveza, Madero se koristi istom retorikom kao i njegov mentor i prethodnik redovito optužujući oporbenu desnicu da zajedno sa SAD-om orkestrira pokušaje državnih udara.

Hugo Chavez preživio je kratki puč 2002., koji su Sjedinjene Države podržale, ali su se i povukle kada se Chavez vratio na vlast.

SAD je u četvrtak odbacio Madurove optužbe da pokušava destabilizirati njegovu vladu.

"SAD ne promiče nemire u Venezueli niti pokušava naštetiti venezuelskom gospodarstvu ili njegovoj vladi", objavio je State Department, a prenosi Reuters. U priopćenju se dodaje da "SAD ostaje najveći trgovinski partner Venezuele".

Gospodarsko stanje u Venezueli pogoršalo se od prosvjeda 2014., s velikim nestašicama u trgovinama i dugim redovima kupaca za osnovne proizvode. Pad cijena nafte u svijetu teško je pogodio Venezuelu, članicu OPEC-a koja s mukom otplaćuje inozemni dug. Vlada je provela devalvaciju nacionalne valute prošli tjedan smanjivši joj vrijednost za 70 posto, što je izazvalo bijes oporbe.

Ledezma (59), veteran venezuelske oporbe bio je senator, zastupnik i guverner okruga Caracas.

Za gradonačelnika Caracasa izabran je 2009., a zatim ponovno 2013.