opkoljeni grad

Gradonačelnik Bojčenko: Svi civili moraju biti evakuirani iz Mariupolja. Rusija se igra s nama, u rukama smo osvajača

28.03.2022 u 12:00

Bionic
Reading

Gradonačelnik Mariupolja rekao je u ponedjeljak da svi civili moraju biti evakuirani iz opkoljenog ukrajinskog grada da se izbjegne humanitarna katastrofa

Gradonačelnik Vadim Bojčenko rekao je da je 160.000 civila pod opsadom u južnom lučkom gradu na Azovskom moru bez grijanja i struje nakon više tjedana ruskog bombardiranja.

Rekao je da 26 autobusa čeka da evakuira civile iz Mariupolja, u kojemu inače živi 400.000 ljudi, ali ruske snage nisu se složile da im daju siguran prolaz. Nije rekao gdje čekaju.

"Situacija u gradu i dalje je teška. Ljudi su na rubu humanitarne katastrofe", rekao je Bojčenko na državnoj televiziji. "Moramo potpuno evakuirati Mariupolj", rekao je.

Dodao je: "Ruska Federacija igra se s nama. U rukama smo osvajača".

Rusija, koja je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače negira da cilja civile i optužuje Ukrajinu za ponovni neuspjeh dogovora o sigurnim koridorima za civile.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da ruske snage vode posebnu operaciju da demilitariziraju i "denacifiziraju" Ukrajinu.

Mauripolj mnogi smatraju strateškim dobitkom za ruske osvajače za stvaranje mosta između Krima, koji je Moskva anektirala 2014., i dviju separatističkih enklava na istoku Ukrajine.

  • +10
Mariupolj Izvor: Profimedia / Autor: Mikhail Tereshchenko / TASS / Profimedia

Ukrajina u ponedjeljak nije objavila planove da će pokušati stvoriti sigurne koridore bilo gdje u zemlji, ukazujući da se boji ruskih napada.

"Naša obavještajna služba javila je o mogućim 'provokacijama' okupatora na rutama humanitarnih koridora. Stoga zbog javne sigurnosti danas ne otvaramo ni jedan humanitarni koridor", rekla je zamjenica premijera Irina Vereščuk.