SAMO JE SMRT SIGURAN POSAO

Građani u besparici sve više prodaju korištene grobnice

GROBLJE

GROBLJE

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Sambolec

Besparica je natjerala mnoge na prodaju vikendica, zemlje, zlatnine, u Slavoniji i narodnih nošnji, dukata…, ali i grobnica, vjerojatno uz razmišljanje 'umjesto o smrti i pogrebu, bolje razmišljati kako preživjeti'. Oglasni prostori doslovce vrve oglasima o prodaji (korištenih) grobnica, po cijeloj Hrvatskoj, a 90 posto ih se odnosi na one sa zagrebačkih groblja Mirogoj i Miroševac

No grobnice se u posljednje vrijeme, potvrđeno nam je u upravama groblja, intenzivnije zbog neimaštine prodaju i po cijeloj Slavoniji. Prodaju se dosad nekorištene, ali i korištene grobnice, uz navođenje podataka o posljednjim pokopima, ali i opremi poput nadgrobne ploče, spomenika, materijala, pa i detalja je li grobnica u blizini kapelice, ulaza u groblje, pa i “u blizini autobusne postaje, parkirališta.', piše Glas Slavonije

Da brojne kriza tjera na prodaju grobnice potvrđuje i naznaka 'hitno' na mnogim oglasima. Prodaja, tj. dolazak do značajnije svote novca, potisnula je donedavnu stvar prestiža posjedovanja grobnice kao vrijedne, uvijek tražene i 'na visokoj cijeni' nekretnine na Mirogoju, u blizini Arkada.

Svjedoče o tome cijene na tom najpoznatijem groblju u nas, nešto su niže na Miroševcu, a znatno niže na grobljima po slavonskim gradovima i manjim mjestima. Primjerice, grobnica s tri ukopna mjesta na Mirogoju prodaje se za 8.500 eura, odnosno s jednim mjestom za čak 5.000 pa i 6.000 eura, a na Miroševcu grobnica s tri ukopna mjesta stoji 35.000 kuna. Tu se zemljano grobno mjesto prodaje za čak 2.000 eura.

Istočnije, na groblju u Okučanima, grobnica s mramorom prodaje se već za 500-550 eura, a u Novoj Gradišci stari grob za 5.000 kuna. Na vinkovačkom groblju starija, naslijeđena grobnica s nadgrobnom pločom prodaje se za 11.000 kuna, a vlasnici kažu “ovisno o dogovoru, možda bi isplata mogla i na rate”.

Da je kriza pojačala u posljednje vrijeme prodaju (korištenih) grobnica i u Đakovu, potvrđuje i Ćiko Šimić, direktor đakovačkog Komunalnog poduzeća Univerzal, koje gospodari novouređenim Gradskim grobljem.

'Uprave groblja u tim bi prodajama trebale imati pravo prvokupa, u kojem slučaju mi možemo plaćati samo onoliko koliko je naše – 200 kn/m2 grobnice jer bi se to nama, zapravo, samo vratilo. Jer grobno mjesto trajno je vlasništvo jedinice lokalne samouprave (JLS), a građanin je vlasnik samo nekretnine - nadgrobnog spomenika, ploče i ostaloga što je nadograđeno na tom mjestu i te nekretnine može prodavati, no samo uz našu suglasnost jer bez toga ne može napraviti prijepis.

Kada je riječ o grobnom mjestu, ima samo pravo korištenja. Dodjela grobnog mjesta je 200 kn/m2 i to je, s obzirom na standardnu veličinu grobnice od 2,20 m2, 500-600 kuna', kaže Šimić.

Na Gradskom groblju u Đakovu 5.700 je grobnih mjesta, od čega je 80 posto grobnica, a ostalo su zemljani grobovi i 'okviri'. Godišnje se proda 50-60 grobnica koje do tada nisu korištene, no brojka prodanih a korištenih grobnica nije poznata.

'Dio vlasnika na prodaju starih grobnica odlučuje se i zbog previsoke im grobne naknade, poglavito ako ju plaća za više grobnih mjesta. Ona je za zemljani grob 100, a za grobnice 150-200 kuna godišnje, kaže Šimić.

Ujedno su to, dodaje, i mehanizmi kontrole u osjetljivom poslu kao što je gospodarenje grobljem da primjerice netko ne uzme deset grobnica, čeka pogodno vrijeme i prodaje ih te na tome razvija nečasni biznis, a što, istina, dosad ovdje nije zabilježeno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!