JURČIĆ O PUNJENJU PRORAČUNA:

Građani su štedljiviji, ali još ne paze na svaku kunu

09.08.2012 u 20:30

Bionic
Reading

Za prvih sedam mjeseci, proračun se puni očekivano. U odnosu na isto razdoblje prošle godine veći je tri milijarde. Ukupno više od 63 milijarde kuna. Rashodi su nešto manji od prošle godine i iznose 70 milijardi i 286 milijuna kuna. Deficit državne blagajne za sada je veći od sedam milijardi, izvještava Dnevnik.hr

'Projekcijom proračuna predviđen je deficit od deset milijardi tako da je ovih sedam očekivano, očekujući da će u trećem i četvrtom rezultati podaci biti povoljniji', rekao je Ljubo Jurčić, ekonomski analitičar, prenosi Dnevnik.hr

Drugim riječima, svaki mjesec nedostaje nam milijarda kuna. Povećanje PDV-a donijelo je svježi novac. U blagajnu je spremilo 22 milijarde kuna. Milijardu i osamsto milijuna više od prošle godine. Očekivanja za cijelu godinu bi moglo i premašiti. No, donijelo je i nove probleme.

'Veći porezi znače manju potrošnju, jer ljudi veći dio moraju odvajati za porez nego za robu tako da pada temeljna potrošnja. Tako da postoji granica do koje se PDV može povećavati. Smatram da je naša maksimalna granica bila 22 posto', dodao je Jurčić.

Građani su očito štedljiviji. Sa šest milijardi i 99 milijuna kuna trošarine su u prvih sedam mjeseci ove godine pale na 5 milijardi i 957 milijuna. 'Ne paze još na svaku kunu, još imaju nekoliko kuna. Paze, ali više nego prethodnih godina. To se najviše vidi po trošarinama na gorivo', kaže Jurčić.

Analitičari su zabrinuti. Vladini planovi do sada ih nisu oduševili. 'Vlada nije povukla niti jedan potez da bi mogla promijeniti temeljne pokazatelje. Što se tiče proračuna postoje mogućnosti, ali su male. To su ugovorno zakonske obveze', dodaje Jurčić.

Analitičari očekuju da će se u idućem kvartalu bolje znati na čemu smo, jer tada u statistike ulazi ostatak turističke sezone koji će pokazati plivamo li iznad površine, zaključuje Dnevnik.hr.