PREZADOVOLJNI VARAŽDINSKI HDZ

'Građani su rekli 'ne' neoliberalnom socijalizmu i Lesarovu populizmu'

26.05.2014 u 13:48

Bionic
Reading

U Varaždinskoj županiji kandidati s liste Kukuriku koalicije dobili su najviše glasova na izborima za Europski parlament - 36,32 posto - ali to je svega 774 glasova ili 2,4 posto više od zajedničke liste HDZ-a, HSS-a i ostalih partnera

'Zadovoljni smo ishodom izbora u Varaždinskoj županiji jer smo prešli 30 posto, a da smo dobili još koju stotinu više, bili bismo prezadovoljni. Ne samo da smo odnijeli pobjedu u svim općinama i gradovima koji su nam otprije skloni, nego smo osvojili i uporišta HNS-a i SDP-a. Ostale su nam za osvojiti još neke sredine, kao što su gradovi Varaždin, Ivanec i Ludbreg te općine Sračinec, Cestica i Sveti Đurđ. Od ukupno 28 općina i gradova u Varaždinskoj županiji, najviše glasova dobili smo u njih 22', rekao je Anđelko Stričak, predsjednik HDZ-a Varaždinske županije, osvrćući se na rezultate nedjeljnih izbora.

Ovakav rezultat, kako je dodao, nastavak je stalnog rasta ugleda HDZ-u u Varaždinskoj županiji u kojoj je stanka dobila najmanju podršku na parlamentarnim izborima.

'HDZ u Varaždinskoj županiji još od 90-ih nije prešao 30 posto glasova i do sada smo ostvarili naš najbolji rezultat, a Kukuriku koalicija postigla je najlošiji. Rezultat je to rada zadnjih godina i podrška na svim razinama raste od izbora do izbora, pa smo razliku od 16 posto najprije smanjili na 9 posto, a sada smo se približili HNS-u i SDP-u na svega dva posto', upozorio je Stričak zahvaljujući se svima koji su izašli na nedjeljne izbore, a posebno onima koji su dali glas za listu HDZ-a i partnerskih stranaka.

Osim sve boljeg rada HDZ-a, kao razlog rastu podrške stranci naveo je stanje u društvu te zbivanja unutar SDP-a, odnosno HNS-a.

'Što se tiče potonje stranke, ne mislim samo na raskol s budućim reformistima, nego i na nove probleme u odnosima između vodstva HNS-a u Zagrebu i sjevera Hrvatske, točnije Varaždinske županije. Na to ukazuje pismo predsjednice HNS-a Vesne Pusić u kojem poziva članove da glasuju za Jozu Radoša, a ne za Marina Vučića', rekao je Stričak odgovarajući na upit kako to da HDZ-u tako naglo raste podrška.

Josip Križanić, član Predsjedništva HDZ-a, ponudio je svoje objašnjenje dobrog rezultata HDZ-a u Varaždinskoj županiji, a osobito u Hrvatskoj.

'Veseli nas nešto veći odaziv birača koji su jasno rekli 'ne' neoliberalnom socijalizmu i ekshibicionizmu, kao i Lesarovom populizmu, a HDZ je prepoznat kao čuvar temeljnih vrijednosti društva kao što su posao, obitelj, vjera i domovina. To su vrijednosti ne samo naše, nego i svih europskih pučana', naglasio je Križanić i čestitao Mirely Holy na 'bljesku', ali i dodao da će morati 'davati rješenja za konkretne probleme ukoliko ne želi plesati samo jedno ljeto kao laburisti'.

U rezultatima nedjeljnih izbora član Predsjedništva HDZ-a vidi želju građana da se promijeni i vodstvo Hrvatske, pa je stoga pozvao Vladu da raspiše prijevremene izbore zajedno s predsjedničkim.

'Jučerašnji rezultati snažan su vjetar za našeg kandidata na predsjedničkim izborima, a koji će to biti, uskoro će se znati. Nadam se da ćemo i tu dobiti podršku naših partnera', rekao je Križanić naglasivši da je HDZ sposoban preuzeti brigu o Hrvatskoj.