'SUMRAK GRADNJE'

Građani Središća u borbi za zelene oaze Novog Zagreba

19.11.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Zbog izgradnje stambenog kompleksa s nešto manje od 400 stanova između Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) i novoizgrađenog trgovačkog centra u Središću u Novom Zagrebu, tamošnji stanovnici organiziraju prosvjed u subotu, 19. studenog, u 11:55 sati na istočnoj strani MSU-a u ulici Julija Knifera

Građani okupljeni u inicijativu 'Sumrak gradnje u Središću - Središće za MSU' organiziraju miran prosvjed za očuvanje MSU-a, zelenih oaza i humanih urbanističkih rješenja Novog Zagreba, a prosvjedovat će 'protiv netransparentnih postupaka izmjena urbanističkih planova, protiv megalomanske gradnje tik uz MSU, protiv budućeg prometnog kolapsa u Središću te protiv trajnog narušavanja vizure humanog urbanizma u tom kvartu, ali i u ostatku Novog Zagreba, a sve u cilju zaštite kulturnog dobra našeg grada'.

'Danas u Središću, a sutra se isto može dogoditi i u vašoj četvrti', upozoravaju stanovnici tog novozagrebačkog kvarta koji ubrzano raste pa je tako nakon što su u posljednjih godina izgrađeni MSU i Bundek centar te niz novih stambenih zgrada, ovih dana završena i otvorena još jedna poslovnica Kauflanda, ali tu 'betoniranju' nije kraj, a pitanje je kako će taj kvart uopće moći prometno podnijeti nova opterećenja


Premda ih je gradnja još jednog velikog trgovačkog centra u Novom Zagrebu neugodno zatekla i nisu je uspjeli stopirati, sada nastoje spriječiti barem realizaciju planirane gradnje velike zgrade s oko 400 stanova na osam etaža tik uz zgradu MSU-a, koja bi bila viša od samoga Muzeja.

K tome, Inicijativa smatra da je Grad Zagreb dio zemljišta na toj parceli zamijenio na sumnjiv način za zemljište u Dubravi-Granešini, dodijelivši ga tvrtki čiji je vlasnik obiteljski i poslovno povezan s čovjekom koji je nudio imovinu kao jamčevinu za Bandićev izlazak iz pritvora.

Gradonačelnik Milan Bandić uvjerava da je sve u redu. Naime, kako je kazao Radio Sljemenu: 'Nema ništa tu što bi bilo zabrinjavajuće. Je li nešto mijenjano s nečim, to treba u nadležnom uredu za imovinu grada uputiti pa će reći ljudi je li poštivana procedura i zakon za tu zemlju. Mijenja se u Zagrebu tamo gdje se može zamijeniti, vodeći računa o ekvivalentu cijene i je li se poštivao zakon i procedura. Ako nije, netko će odgovarati. Koliko ja znam, je.'U tvrtki Oporovec gradnja kažu da im 'nije jasno na koji način je MSU ugrožen realizacijom njihova projekta koji je pripremljen u skladu sa svim važećim propisima Grada Zagreba' te, kako su kazali za 24sata, smatraju da je 'većina nezadovoljstva uzrokovana dezinformacijama i nedostatkom točnih i činjeničnih podataka, kako glede pravnih aspekata projekta koji su apsolutno u skladu sa svim propisima, tako i glede tehničkih detalja, izgleda i gabarita samog poslovno-stambenog objekta. Stoga planiraju nastaviti s realizacijom tog projekta i tvrde da su urbana pravila gradnje i zakoni jednaki za sve građane i sve investitore te da se urbanističke odredbe donose u nadležnim uredima, a ne na ulicama.



No što se sve i kako gradi i planira te temeljem kojih kriterija, i to ne samo na prostoru Središća, nego i ostalih novozagrebačkih kvartova, tportal čeka odgovore Grada već mjesecima, dok građani upozoravaju da će Novi Zagreb, poznat po širokim avenijama, parkovima i trgovima u svakom kvartu, izgubiti svoj prepoznatljiv izgled te će njegov urbanistički plan i kvaliteta života njegovih stanovnika biti dodatno narušeni.Stanari Središća, podsjetimo, prije nekoliko su godina uspjeli zaustaviti, kako su je tada nazvali, 'pljačku Središća'. Naime, Bandić je u zamahu stanogradnje kanio u tom kvartu na prostoru bejzbolskog igrališta i livade preko puta jezera Bundek graditi 'malu mamuticu' ili 'kineski zid', kako su to stanari nazvali. U međuvremenu, kako smo već pisali, upravo bi na tom mjestu trebao niknuti Odgojno-obrazovni kompleks Središće u sklopu kojega će se nalaziti Američka međunarodna škola te osnovna škola i vrtić za djecu iz Središća.
Iako se građani ne protive a priori gradnji škole, kao ni gradnji općenito, opetovano ističu kako je važno sačuvati sve vrijednosti tog planski izgrađenog naselja i da gradnja treba imati korist za širu društvenu zajednicu

Da je 'Središće još jedan kvart u kojem je privatni interes postavljen ispred javnog dok stanovnici već 12 godina čekaju igralište, a škole nema niti je vrtić dovoljnog kapaciteta i još je k tome u unajmljenom prostoru za čiju previsoku cijenu je mogao biti izgrađen novi te da nedostaje velik broj parkirnih mjesta', upozorio je ovih dana SDP-ov gradski vijećnik Dominik Etlinger, a podršku je građanima Središća dala i HNS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak Taritaš

Oglasila se i Hrvatska komora arhitekata koja je Bandića pozvala da 'umjesto generiranja proturječnih postupaka, uništavanja dosegnutih prostornih vrijednosti i nepoštivanja povijesne strukovne prakse, da se, kao čelna osoba Grada Zagreba, zauzme za upravljanje budućnošću javnih prostora na način koji odgovara Zagrebu kao nacionalnoj metropoli, utemeljenom na cjelovitoj razvojnoj strategiji, transparentnim procedurama, provedbama natječaja i uključivanju javnosti, kako bi ono moglo poslužiti kao uzor drugim hrvatskim gradovima i lokalnim sredinama'.

446230,389344,452627,452523