novi INVESTICIJSKI CIKLUS

Zagreb diže pola milijarde kuna kredita, evo na što će potrošiti taj novac

22.05.2019 u 20:45

Bionic
Reading

Petsto milijuna kuna. Toliko se Grad Zagreb i Zagrebački holding planiraju zadužiti, ukoliko odobri Skupština na sljedećoj sjednici, kod komercijalnih banaka kako bi mogli financirati investicijski ciklus i izgradnju predškolskih, školskih, zdravstvenih, sportskih i inih objekata

Grad se planira zadužiti na pet godina kod PBZ-a za 350 milijuna kuna, uz otplatu u deset polugodišnjih rata, poček od dvije godine te fiksnu godišnju kamatnu stopu od 1,08 posto.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, kreditom će se financirati izgradnja ustanova kulture (40 milijuna kuna), vrtića (11,8 milijuna), škola (177,6 milijuna), zdravstvenih objekata (66,9 milijuna), sportskih objekata (15 milijuna) te objekata socijalne skrbi u istom iznosu. Pored navedenog, iz kredita će se financirati gradnja Žičare Sljeme u iznosu od 23,5 milijuna.

S druge pak strane, Holding se planira zadužiti za 150 milijuna kuna kod Erste banke na pet godina uz kamatnu stopu od 2,30 posto, a kredit bi se otplaćivao u 20 jednakih kvartalnih rata od 7,5 milijuna kuna.

Novac bi se koristio za financiranje investicija Čistoće (82,1 milijun kuna), Direkcije (8,9 milijuna), Gradskih groblja (3,6 milijuna), Robnih terminala (7,1 milijun), Tržnica (14,5 milijuna), podružnice Vladimir Nazor (5,3 milijuna), Zagrebparkinga (3 milijuna), ZGOS (22,7 milijuna) i podružnice Zagrebački digitalni grad u iznosu od 470 tisuća kuna.

  • +13
Potpisivanje ugovora sa izvođačima na projektu Žičara Sljeme, GIP Pionir Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Kako Holding navodi u obrazloženju odluke, Skupština ZGH usvojila je krajem travnja Plan investicija u iznosu od 500,2 milijuna kuna. U njemu se nalazi dio prenesenih investicija iz 2018. godine u iznosu od 130,3 milijuna kuna, koje su djelomično realizirane ili još nije započeto s njima, a planiraju biti u ovoj godini.

Od svih 500,2 milijuna kuna za investicije, Holding planira kreditima banaka financirati 433,5 milijuna kuna, dok bi od preostalih 66,7 milijuna kuna 44,3 milijuna išlo putem financijskog leasinga, 20 milijuna kuna iz sredstava Zagreba, 833 tisuće kuna iz Fonda za zaštitu okoliša dok bi preostalih 1,5 milijuna došlo iz ostalih izvora financiranja.

Protiv novih zaduženja prvi se oglasio Tomislav Stojak, zastupnik HNS-a, koji je podsjetio da je gradonačelnik Milan Bandić kazao kako će se projekti financirati rebalansom proračuna, a da se sada vidi da se obećanja pokušavaju ispuniti daljnjim zaduživanjem Zagrebačkog holdinga i Grada Zagreba.

>>> HNS upozorava: Bandić ispunjava obećanja daljnjim zaduživanjem Grada Zagreba

'Ako Holding i Grad ne mogu financirati dio projekata, zašto onda ne apliciraju na EU fondove i, barem većim dijelom, pokriju njihovo financiranje', upito se Stojak.

Nema sumnje da će kreditna zaduženja izazvati brojne reakcije, prije svega gradske oporbe, u narednim danima, a posebno na sjednici Skupštine zakazanoj za 4. lipnja.