SIGURNOSNA KONFERENCIJA

Grabar Kitarović susrela se s Penceom: Drago mi je da dijelimo entuzijazam

18.02.2017 u 12:43

Bionic
Reading

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je u subotu u Muenchenu da će Sjedinjene Države biti 'nepokolebljive' u potpori NATO-u i držati Rusiju odgovornom za stanje u Ukrajini, umirivši europske saveznike zabrinute izjavama predsjednika Donalda Trumpa da je NATO 'zastario' i da kani poboljšati odnose s Moskvom

'Predsjednik Trump vam poručuje: SAD će biti nepokolebljiv u potpori Savezu', rekao je Pence europskim čelnicima okupljenima na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu. 'I danas i uvijek SAD će biti vaš najveći saveznik. Trump i američki narod potpuno su predani našoj transatlanskoj uniji', dodao je Pence pred brojnim svjetskim i europskim čelnicima, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel. 

Ipak, drugi čovjek SAD-a ustrajao je u tome da europski saveznici moraju povećati izdvajanje za obranu do ciljanih dva posto BDP-a. 'SAD očekuje od saveznika da s riječi prijeđu na djela. Došlo je vrijeme da se učini više', poručio je američki potpredsjednik. Osim SAD-a, samo četiri članice Saveza ispunjavaju cilj postavljen na summitu u Walesu 2016. 'Neuspjeh u ostvarivanju toga cilja podriva našu kolektivnu obranu', upozorio je Pence.

Na sigurnosnoj konferenciji sudjeluje i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja se i osobno susrela s potpredsjednikom Penceom o čemu se oglasila putem Twittera. 'Drago mi je da dijelimo jednak entuzijazam za zajednički rad za dobrobit naših država te za snažne odnose Hrvatske i SAD-a, napisala je Grabar-Kitarović. Na rubu konferencije o sigurnosti predsjednica RH sastala se prijepodne s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, a potom i s predsjednicima Latvije i Litve. U izaslanstvu s predsjednicom RH bio je i ministar vanjskih poslova RH Ivo Davor Stier.

Na sastanku s Lavrovom predsjednica RH razgovarala je o sigurnosnim pitanjima, jačanju bilateralne suradnje te stanju u jugoistočnoj Europi, posebno u Bosni i Hercegovini te Srbiji. Predsjednica RH jučer je izjavila kako od Rusije ne treba praviti neprijatelja, ali kako moramo čvrsto braniti načela teritorijalnog integriteta i prava zemalja da same odlučuju o svojoj budućnosti. Prethodno je upozorila da se Rusija nelegitimno suprotstavlja integracijama zemalja jugoistočne Europe u EU i NATO. Iznoseći vanjskopolitičku i sigurnosnu strategiju nove američke administracije, Pence je rekao da Washington 'i dalje Rusiju drži odgovornom' u pogledu Ukrajine, iako Trump pokušava s njome naći 'novi zajednički jezik'.

Moskva mora poštivati sporazum o primirju iz Minska i prestati s vojnim operacijama na istoku Ukrajine, istaknuo je Pence. Također je rekao da će SAD učiniti sve da se Iran nikada ne domogne nuklearnog naoružanja, iako je nakon sporazuma sa svjetskim silama 2015. 'oslobodio kapacitete' za to.

'Pod Trumpovim vodstvom, SAD je potpuno predan tome da Iran nikada ne dođe u posjed oružja kojim bi mogao prijetiti našim saveznicima u regiji, osobito Izraelu', naglasio je Pence. Trump je nedavno naredio vojsci da izradi plan za pobjedu nad Islamskom državom (IS) koju je Pence nazvao najgorom od svih terorističkih skupina čija zvjerstva nisu viđena od srednjeg vijeka. 'SAD će se neumorno boriti da ih pošalje u ropotarnicu prošlosti, tamo gdje i pripadaju', rekao je Pence.