POLEMIKA U JAVNOSTI

Grabar Kitarović otvorila galeriju nazvanu po fratru koji je prokazao partizane Nijemcima

19.09.2019 u 14:11

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u srijedu je otvorila umjetničku galeriju 'Fra Bernardin Sokol' u franjevačkom samostanu na otočiću Badija, preko puta Korčule. Sudjelovanje predsjednice na tom događaju pokrenulo je optužbe za povijesni revizionizam

Njen čin odavanja počasti fra Bernardinu izazvao je revolt na društvenim mrežama jer je navodno riječ o čovjeku koji je neposredno prije oslobođenja Korčule za vrijeme Drugog svjetskog rata prokazao Nijemcima gdje se krije sedmorica partizana.

Službeno galerija nosi ime po fra Bernardinu Sokolu (1888. – 1944.), hrvatskom glazbeniku i muzikologu koji je nevin i bez suda smaknut nakon što su ga iz samostana na Badiji u noći 28. rujna 1944. godine odveli partizani, a tijelo mu je danima kasnije pronađeno na obali kod Orebića.

Druga strana tvrdi da su sedmorica partizana koje je navodno Sokol prijavio njemačkim okupatorima bila uhićena i potom strijeljana.

Svečanosti otvorenja galerije prisustvovao je i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Korčule sa svojim zamjenikom te provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, fra Miljenko Šteko, humački gvardijan, fra Dario Dodig, veljački župnik, fra Stipan Klarić, Mili Bratinčević i Mihovil Biočić u ime Organizacijskog odbora obilježavanja obljetnice fra Bernardina Sokola i drugi.